Opslag groot probleem

Enorme uienoogst voor Namibische telers

Namibische telers verwachten 8.745 ton uien te oogsten, wat 5.318 ton meer is dan de vraag van de lokale markt in de komende vijf maanden. Dit is de raming voor juli-november 2020, opgesteld door het Namibische Agronomische Bestuur (NBA) op basis van gegevens van de uientelers.

De grootste uitdaging zal echter het gebrek aan opslag zijn dat de sector parten speelt. De gemiddelde maandelijkse uienvraag in het land is 685 ton, wat neerkomt op 3.427 ton voor de komende vijf maanden, maar de telers zullen naar verwachting 5.076 ton specifiek voor de lokale markt oogsten.

Hierdoor zal het land een overschot van 1.649 ton hebben dat moet worden opgeslagen. Daarnaast wordt verwacht dat de uientelers de komende vijf maanden 3.669 ton zullen oogsten voor de export, waarmee de verwachte totale uienoogst voor het teeltjaar 2020 op 8.745 ton komt.

Ondanks de goede cijfers heeft niemand voordeel aan het uienoverschot, gewoonweg omdat er nergens plek is om ze op te slaan.

Volgens een NAB-studie uit 2019 heeft Namibiƫ jaarlijks een aanbodoverschot van lokale uien tijdens het oogstseizoen (mei tot december) en een tekort in het laagseizoen (januari tot april). Dit betekent dat de markt vanaf juli wordt overspoeld met uien, omdat de telers proberen deze tijdens de houdbaarheidsperiode af te zetten. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de prijs die ze voor hun producten kunnen krijgen.

Bron: namibian.com.na


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven