Gerard Hoekman, Mulder Onions:

"Nog geen vraag uit Verre Oosten door goedkope Chinese uien en groot aanbod uit Nieuw-Zeeland"

Tholen - De prijs van de Hollandse plantuien ligt momenteel op een niveau tussen de 19 en 21 cent. "Met de prijs is niets mis", constateert Gerard Hoekman van Mulder Onions uit Kerkrade. "We zitten in de overgang van de plantuien - die op beginnen te raken - naar de eerste zaaiuien. Wat er aan plantuien beschikbaar is, is vooral grof, dus ik verwacht dat de middelsortering zeker zijn prijsniveau zal behouden. De eerste zaaiuien zijn nog klein, dus dat biedt ook weer ruimte voor een goede afzet van de grove plantuien."

"Qua export is het nog rustig. Afrika is al wel begonnen met importeren. Het is jammer dat het Verre Oosten nog niet vraagt. Zij hebben de beschikking over goedkope Chinese uien en daarnaast is er op die markt veel druk vanuit Nieuw-Zeeland dat veel grotere voorraden heeft dan andere jaren en daardoor flink blijft pushen", constateert exporteur Gerard Hoekman van Mulder Onions. "Verder loopt de export naar het Verenigd Koninkrijk momenteel rustiger, omdat er meer Engels product op de markt komt. De rest van Europa is momenteel ook zelfvoorzienend."

Kwalitatief ziet de oogst er volgens hem goed uit. "De hitte van de laatste weken heeft wel voor zonnebrandschade gezorgd. Dat zien we goed aan de partijen plantuien die de laatste dagen binnenkomen. Verder zullen we moeten afwachten wat de effecten van het warme zomerweer op de opbrengsten van de zaaiuien gaan hebben. Wij verwachten lagere opbrengsten dan vorig jaar, maar de vraag op de verschillende markten zal bepalender zijn voor de afzet. We moeten het toch van de export hebben. Hoe meer problemen elders, hoe gunstiger dat is voor de Hollandse uienafzet."

Voor meer informatie:
Gerard Hoekman
Mulder Onions BV
Hagenroderstraat 32
6464 CP Kerkrade
045-5678700
gerard@mulder-onions.com  
www.mulder-onions.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven