Landelijke Uiendagen: Intiemer, maar op gepaste afstand

Tholen - Voor veel mensen in de uiensector staat de Landelijke Uiendag op de laatste donderdag van augustus al vroeg aangevinkt in de agenda. Dit jaar is door Corona alles anders, maar de organisatie besloot niet bij de pakken neer te gaan zetten en op donderdag 3 en vrijdag 4 september een tweetal Landelijke Uiendagen te organiseren. Weliswaar zonder bedrijvenmarkt, maar met de nodige proeven werden de bezoekers Corona-proof ontvangen op het veld in Colijnsplaat.


Rinus Struik en Peter Vroegindeweij van De Groot en Slot geven een toelichting op hun rassenaanbod

Luc Remijn van het organiserende Delphy en UIKC toonde zich vanmorgen enthousiast over de nieuwe opzet. "Het was donderdag 8 uur best even onwennig, maar ik krijg van alle kanten terug dat de organisatie prima is verlopen. De mensen die in het veld staan en hun verhaal doen, zijn erg enthousiast. De groepjes bestaan uit maximaal 10 personen en er wordt een signaal gegeven als de groepjes wisselen. Deelnemers moesten zich registreren in een bepaald tijdsblok. Per tijdsblok zijn er zeven presentaties. Er zijn drie verschillende rondleidingen van maximaal twee uur en daarna moet de bezoeker ook direct het terrein verlaten."


Chris Matthijsse en Paul Leenheer van Takii

"We horen van de deelnemers dat er echt gericht bezoek is en dat er ook goede discussies worden gevoerd. Daar doen we het natuurlijk voor. Er is ook genoeg te bespreken, gezien de klimatologische omstandigheden dit voorjaar. Klimaatverandering, weerbaarheid, fertigatie, dripberegening, plantweerbaarheid, coating; het komt deze dagen allemaal aan bod", vertelt Luc.

"Natuurlijk presenteren alle zaadveredelaars ook hun rassen en daarbij stellen we ook wel voorwaarden. We willen geen praatjes over dat ze de beste zijn - daarvoor kan iedereen de rassenlijst raadplegen - maar willen wel weten wat ze over vijf jaar in petto hebben. Komen er uien met meeldauw- en fusariumresistentie? Wat hebben ze in petto tegen pink root en welke uien scoren goed onder droge omstandigheden? Dat zijn vragen waar telers voor naar de uiendag komen", benadrukt Luc.


Frank Druyff van Koppert Biological Systems

De animo voor de uiendag stemt de organisator tevreden. "Waar we andere jaren een schatting doen hoeveel mensen er ongeveer geweest zijn, weten we het nu dankzij de registraties precies. Donderdag zijn er 300 mensen geweest en vandaag komen er - als iedereen komt die zich heeft aangemeld - opnieuw 500 mensen."

Klik hier voor de fotoreportage die Daan Sturm maakte van de Uiendagen


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.