Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
William Nannes, J.P. Beemsterboer Food Traders

“Exportstop India kan overschot rode uien deels wegwerken”

Tholen – Momenteel komt de vraag naar Nederlandse uien voornamelijk uit twee hoeken: uit West-Afrika en het Verre Oosten. William Nannes, inkoper bij J.P. Beemsterboer Food Traders merkt op dat er vooral veel vraag is naar de kleine sorteringen.

Kleine maten
“In West-Afrika is men inmiddels overspoeld met Nederlandse uien,” aldus William. “We hebben met z’n allen teveel richting Senegal, Ivoorkust, Guinee-Bissau, etc. gestuurd toen de markten aldaar weer opengingen voor de export. Tel daarbij op dat het weer in Senegal niet mee zit en door het coronavirus en de lockdown mensen minder te besteden hebben dan normaal en je ziet dat de markt niet erg rooskleurig is. Een gezondere markt ligt verder naar het zuiden in Congo waar er vooral vraag is naar kleinere maten net zoals in het Verre Oosten zoals de Filipijnen en Maleisië. Al met al, veel vraag naar kleine maten op het moment. Het is echter dringen op de markt voor de handel want zoveel kleine maten zijn er niet te vinden.”

Prijs
Op de Nederlandse markt is men ver over gegaan op de zaaiuien maar ook de plantuien zijn hier en daar nog te vinden. “De kwaliteit is wisselend voor de plantuien. Het is enkel nog prijstechnisch interessant om te exporteren. Het prijsverschil met de zaaiuien is immers groot. Zo betaal je voor de plantuien van maatsortering 60-80 rond de 0,10 euro/kg en voor zaaiuien van dezelfde sortering 60-80 0,17 euro/kg. Voor de kleine zaaiuitjes, de drielingen waar nu veel vraag naar is, 0,21 euro/kg.”

Rode uien en India
William is van mening dat men in Nederland teveel rode uien heeft staan maar de exportstop in India sinds deze week kan een deel van de overschot aan rode uien wegwerken. “Vorig jaar zagen we in eenzelfde situatie. Dat bood toen een kans voor onze rode uien waar opeens vraag naar kwam uit onverwachte hoek. Dit jaar lijkt dat vooralsnog opnieuw te gebeuren en is India onze redding. Dat is nodig ook want door die situatie van vorig jaar is er dit seizoen weer meer areaal aan rode uien bijgekomen terwijl we eigenlijk al op het randje balanceren met een overvloed aan rode uien. Op de markten in Azië waar India normaal zit kunnen we nu vooral deze rode uien en kleine maten gele uien verhandelen. De grote maten gele uien zijn minder in trek omdat de Chinezen daarmee voornamelijk in de regio op de markt zitten.”

Reefercontainers
Bij de export speelt op het moment ook de prijs voor reefercontainers een rol. “Er zijn op het moment tekorten aan containers richting het Midden-Oosten en Verre Oosten. Als het transport te duur is, dan zijn de Nederlandse uien gelijk een stuk minder aantrekkelijk. Conventionele reeferschepen zoals we veel doen op West-Afrika zijn voor deze bestemmingen minder interessant. Zowel wat reistijd betreft als volume aan uien wat deze kant op gaat.”

Voor meer informatie:
William Nannes
J.P. Beemsterboer
Stationsstraat 17
1749 EG Warmenhuizen
tel: +31(0)226 396 464
www.jpbeemsterboer.nl