Uienteelt wordt verplicht in Bhutan

Het ministerie van Landbouw van Bhutan heeft verschillende districten gevraagd om uien en tomaten te telen om het tekort in het land na het exportverbod van India aan te pakken.

Op 14 september verbood India de uienexport, met uitzondering van bewerkte uien, omdat de prijzen in een maand verdrievoudigd waren nadat de gewassen in de zuidelijke staten waren getroffen door buitensporige regenval. Het verbod zal het uientekort in Bhutan waarschijnlijk verergeren.

Kinlay Tshering van het ministerie van Landbouw zei dat het ministerie van plan is om met de levering van zaden, subsidies en technische bijstand de uienteelt in de komende twee tot drie jaar uit te breiden om de aan binnenlandse vraag te voldoen.

Volgens Tshering duurt het 7-8 maanden om uien te telen, waarna importuien een zware prijsconcurrentie vormen voor de lokale telers. "Telers hebben geen prijsgarantie op de binnenlandse markt."

De prijzen van uien en tomaten zijn in het land drastisch gestegen nadat de Food Corporation van Bhutan (FCBL) een week geleden de import hervatte. Hoewel het ministerie vaste prijzen voor uien en tomaten heeft vastgesteld, stegen de prijzen in de hoofdstad Thimphu zelfs tot €1,80/kg. Het Bureau voor Consumentenbescherming heeft 21 groentehandelaren beboet voor het in rekening brengen van hogere prijzen dan de vaste prijzen.

Volgens kuenselonline.com, werkt de overheid van Bhutan aan het bereiken van zelfvoorziening met betrekking tot pepers, tomaten en uien.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven