Branden aan Westkust VS belemmeren drogen uien

De aanvoer van lokale uien neemt toe in Noord-Amerika nu in nog meer regio's in Pacific Northwest het rooiseizoen is begonnen.

"Over het algemeen ziet onze aanvoer er normaal uit. We beschikken over voldoende hoeveelheden en er is sprake van een evenwichtige situatie," zegt Cameron Skeen van Baker & Murakami Produce in Ontario. Hij voegt eraan toe dat het seizoen in Californië vrijwel voorbij is en dat de uien voor de Noord-Amerikaanse markt grotendeels afkomstig zijn uit de staten in Pacific Northwest, waaronder Idaho, Washington en Oregon. Er is ook aanvoer van uien uit de staten Colorado, Utah en Michigan.

In Treasure Valley, in Idaho en het oosten van Oregon, waar het bedrijf Baker & Murakami is gevestigd, loopt het seizoen voor op dat van vorig jaar. "Vorig jaar waren we nog amper begonnen met het rooien omdat de maand september kil en vochtig verliep, dit gaf later tijdens het bewaarseizoen wel de nodige problemen," vertelt hij. "Nu verloopt alles volgens het gebruikelijke schema."

Foto: Baker & Murakami 

Zorgen om rook
Gezien de ligging ten opzichte van de natuurbranden in Californië, Oregon en Washington vormt de rook die in de richting van aangrenzende staten drijft een probleem voor de oogst. "De rook van de afgelopen weken heeft het drogen van de uien belemmerd. De oogst zou op sommige plaatsen 10 dagen vertraging op kunnen lopen," zegt Rick Greener van Greener Produce in Ketchum, Idaho. 

Greener merkt op dat bij aanvang van het nieuwe oogstseizoen de aantallen grote uien lager zijn. "De nieuwe oogst bevat bij de start doorgaans minder grote maten," zegt hij. "Deze maten komen na een poosje pas beschikbaar. De komende weken zal de verkrijgbaarheid van grote maten echter toenemen." Dat gezegd hebbende merkt Greener op dat de maatsortering over de hele linie wel iets kleiner uit zal vallen. 

Tegelijkertijd blijft de vraag vanuit de retail sterk. "De retailvraag is toegenomen en blijft ook stabiel," aldus Skeen. Retailers hebben toch nog steeds veel belangstelling voor de kleinere maten. Nu in verschillende regio's scholen en instellingen hun deuren weer openen, verwachten we dat de vraag nog verder aantrekt. Het hangt allemaal af van de regio en de Covid-beperkingen die daar gelden," aldus Greener. "Iedere week is weer anders en we passen ons hier al doende op aan."

Foto: Greener Produce

Transportproblemen
Hoewel de rook een probleem vormt voor telers dit seizoen is het niet de enige uitdaging waar zij mee te maken hebben. Het vinden van voldoende arbeidskrachten blijft moeilijk en ook het transport vormt dit jaar een probleem. "Vrachtwagens zijn schaars," zegt Greener. De sluiting van de Railex Cold Connect, een koeltransportservice, heeft telers en verladers hard geraakt. "Er moet nu veel meer vracht met vrachtwagens worden verladen die normaal via RailEx werd vervoerd. Dit heeft het transport onder druk gezet en omdat er zo weinig vrachtwagens beschikbaar zijn, stijgen de tarieven wekelijks en soms zelfs dagelijks," vervolgt Greener. "Vooruit plannen! Voor retailverpakkingen, het boeken van vrachtwagens en producten. Dat is het advies momenteel."

Hij voegt eraan toe dat de sterke retailvraag naar AGF het ook lastiger maakt om verpakkingslijnen tijdig te reserveren. "Als iemand morgen een vrachtwagen heeft en retailverpakkingen nodig heeft, dan kunnen we deze vracht pas na twee tot drie dagen laden," vertelt Greener.

Wat heeft dit alles met de prijzen gedaan? Deze zijn stabiel en glansloos. "We zouden willen dat ze beter waren," zegt Skeen, eraan toevoegend dat de prijzen voor grote gele uien niet eens kostendekkend zijn. "We verkeren op het punt dat je een kans maakt wanneer je een goede oogst en kwaliteit hebt. Als dat niet het geval is, dan heb je pech en dat is natuurlijk erg jammer."

 

Voor meer informatie: 
Cameron Skeen
Baker & Murakami
Tel: +1 (541) 889-3131
cskeen@bakerandmurakami.com
www.bakerandmurakami.com

Rick Greener
Greener Produce, LLC.
Tel: +1 (208) 721-1419
rick@greenerproduce.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.