Uienoogst 2020: "naast het zaaien ook de oogst een uitdaging"

"Na een voorjaar dat uientelers ertoe dwong lastige keuzes te maken met betrekking tot zaaien, is ook naar het oogstmoment toe gebleken dat de natuur zich niet altijd laat voorspellen", aldus De Groot en Slot. 

Half september is er in twee weken tijd in heel het land veel werk verzet. De uien konden na het rooien op het land goed drogen door wind en zon en zijn vaak dezelfde week nog naar binnen gereden of afgeleverd. Sommige telers vroegen zich zelfs af of de omstandigheden niet té mooi waren om te oogsten, want vanwege het scherpe weer was het soms opletten geblazen met het oog op kaalheid in de uien. Tijdens deze drogende omstandigheden werd het op kleigronden vaak alweer te hard om te oogsten. Scherpe kluiten kunnen beschadiging veroorzaken, waardoor er telers zijn geweest die hebben beregend vóór het rooien of zelfs terwijl de uien op het zwad lagen. Voor zulke omstandigheden was een buitje gewenst en die hebben we inmiddels gekregen. Helaas lijkt dit weer nog even aan te houden en zijn de uien nog niet op alle plekken binnen.

Huidige status
"Het verkoopteam schat dat 10 tot 15 procent van de uien in Nederland nog op het land ligt", zegt De Groot en Slot. "Percelen die nu nog vast staan hebben opkomstproblemen gehad, wat tot een dunnere stand heeft geleid. Het loof van deze uien blijft langer groen en rechtop staan, waardoor het moment van rooien werd uitgesteld. Voor zulke percelen kan het verstandig zijn geweest om ze te laten strijken."

Kwaliteitscontrole
"De monsters van proefrooiingen die het verkoopteam verzameld heeft, zijn inmiddels opgeslagen in de schuur van De Groot en Slot in Broek op Langedijk en zullen, zoals gewoonlijk, eind januari beoordeeld worden op kwaliteit. Mocht u op dit moment over de kwaliteit van uw partij uien in de bewaring twijfels hebben, of een goede indicatie hiervan willen hebben, dan kan kosteloos gebruikt gemaakt worden van onze hotbox. Op een hoge temperatuur en RV bewaren wij een monster (100 uien) van uw partij en koppelen wij, na 3 weken de uien in deze omstandigheden te hebben bewaard, de kwaliteitsgegevens terug. Eventuele ziekten zullen zichtbaar worden en zal ook duidelijk zijn hoe de spruitrust in de partij is."

Voor meer informatie: 
De Groot en Slot
1720 AA Broek op Langedijk
0226 33 12 00
info@degrootenslot.nl    
www.degrootenslot.nl    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.