Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

India verlaagt de veiligheidseisen voor importuien vanuit Cambodja

Het Indiase ministerie van Landbouw heeft besloten de fytosanitaire en fumigatie-eisen voor de uienimport van Cambodja naar India tot 15 december te verlagen.

Fumigatie is het ontsmetten of zuiveren van een ruimte met gewassen met behulp van bepaalde gassen en wordt ook wel 'begassing' genoemd.

Een verklaring van het ministerie van Handel gericht aan producenten en exporteurs vermeldt dat als de Cambodjaanse uien de Indiase havens binnenkomen zonder voldoende naleving van de fytosanitaire en fumigatie-eisen, de Indiase importeurs of eigenaars van de producten gevraagd wordt om de fumigatie in India te doen door een gecertificeerd bedrijf.

Deze producten worden zorgvuldig door deskundigen gecontroleerd en mogen India binnenkomen als de uien veilig zijn en vrij van bacteriën, virussen en insecten.

In de verklaring staat dat de Indiase overheid ook de eisen van het aanvullende fytosanitaire certificaat zal verlagen. Als de uitgevoerde uien de ziekte Smut-Urocystis cepulae of Dry rot-Embellisia Allii bevatten, zullen deze producten naar het land van oorsprong worden teruggestuurd.

In de verklaring staat: "Indien wordt vastgesteld dat de goederen besmet zijn met de ziekte Ditylenchus dipsaci of met uienmaden (Hylemia antiqua), worden deze uien door middel van fumigatie gesteriliseerd en worden ze zonder extra kosten voor de controle vrijgegeven."

Penn Sovicheat, woordvoerder van het ministerie van Handel, zei dat Cambodja een zeer kleine hoeveelheid uien, sjalotten, knoflook en prei exporteert. De grootste exportdoelen van het land zijn Zuid-Korea en Japan. Van 2010 tot 2020 exporteerde Cambodja ongeveer 9 ton uien, sjalotten, knoflook en prei naar Japan en 217 kilo naar Zuid-Korea.

Sovicheat: "Voor uien hoeft geen certificaat van oorsprong te worden aangevraagd. Voor transitproducten of steekproefproducten die in lage hoeveelheden aankomen is het niet nodig."

Ker Monthivuth, directeur van de gewasbescherming, sanitaire en fytosanitaire afdeling van het ministerie van Landbouw, zei dat Cambodja geen uien voor grote commerciële doeleinden teelt. Het land teelt vooral op kleine schaal voor de binnenlandse markt.

Volgens statistieken van het ministerie van Handel, worden de uien in lokale markten afgezet voor ongeveer € 0,79/kg, knoflook voor €1,43/kg en rode knoflook € 1,12/kg.

Bron: Khmer Times


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven