Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten van Damme, Dacomex tijdens Webuinar De Groot en Slot:

"Jaarlijkse groei uienexport van 3-5% zie ik komende jaren doorzetten"

Tholen - Zo'n 150 mensen uit de uiensector schakelden dinsdagavond in op het Webuinar van De Groot en Slot. Na een toelichting op de rassen van Peter Vroegindeweij en een toelichting op de gewasbescherming in de uien van Luc Remijn (Delphy), ging Maarten van Damme van Dacomex in op de marktomstandigheden, die momenteel wordt getypeerd door de nodige exportrecord. "De 10.000 ton die we begin jaren '80 per week exporteerden is gegroeid naar +40.000 ton gegaan in 2020, waarbij we de grootste toename de laatste vijftien jaar zien, waarin we jaarlijks groeien met 3-5%."

"Het is gigantisch wat er momenteel aan uien weggaan met een export van bijna 46.000 ton in week 45 als absoluut record. West-Afrika is de absolute kartrekker, maar ook het Verenigd Koninkrijk en Zuidoost-Aziƫ zijn grote afnemers met dit jaar opnieuw een opvallende vraag uit Sri Lanka en Bangladesh", constateerde de exporteur. "Het wegvallen van bestemmingen als Rusland hebben we als exporteurs redelijk weten op te vangen met andere bestemmingen, waardoor de uien vaak een eind op zijn voordat de nieuwe oogst op de markt is. Nederland vervult daarin echt een rol van gatenvuller. Is er ergens een tekort? Bel naar Nederland en er staan altijd een paar man gereed om uien te leveren."

Als bedreiging voor de export noemde Maarten de Brexit. "De vraag is of we er dezelfde volumes naar het Verenigd Koninkrijk blijven gaan of dat het land zelf meer gaat telen. Maar in totaliteit verwacht ik dat de uienexport de komende jaren verder blijft stijgen en ik zie de jaarlijkse stijging van 3-5% de komende jaren dan ook doorzetten. Er komen steeds meer mondjes te voeden en Nederland kan daar als exporteur een goede dienst in bewijzen. Maar andere landen zitten ook niet stil. Zo timmert Marokko flink aan de weg en levert het land momenteel in heel West-Afrika. Ook een land als China leverde vorig jaar uien in Nederland. Belangrijk is dat we onszelf niet uit de markt prijzen, want dan kunnen andere landen snel onze plek innemen", waarschuwde de exporteur.

Om in de toekomst de wereld van uien te voorzien, zal een groter areaal volgens Maarten noodzakelijk zijn. "Dit jaar is de kwaliteit over het algemeen goed, waarbij we wel meer verschil zien tussen de teeltregio's. Vroeger kwamen de beste opbrengsten uit de zware klei, maar daar zien we nu toch een kleine afname in de opbrengst. Nog altijd komt er een prima kwaliteit van de Zeeuwse klei, maar er is ook eerder een fusariumpje te zien en de uien van het zand hebben opmerkelijk minder ziektedruk. Wij zien vrij gauw of de uien van het zand of van de klei komen. Het is goed dat er innovaties zijn in kwaliteit, bewaarbaarheid en verbetering van de rassen. Onze uien zitten soms drie tot vier weken in een container en dan is het belangrijk dat je de kwaliteit kunt waarborgen."

"Ook richting het voorjaar zullen we de kwaliteit goed in de gaten moeten houden na een bijzonder groeiseizoen. Mogelijk zullen er her en der wat kwaliteitsproblemen aan het licht komen", aldus Maarten. Hij was voorzichtig om een uitspraak te doen over de verwachte prijsontwikkeling van de uien. "We hebben het momenteel met z'n allen enorm druk, maar de landen die nu vooral aan de markt zijn - West-Afrika, het Caribisch gebied en Aziƫ, gaan in januari fors minderen. Als we straks in februari en maart nog 30% van de vraag van West-Afrika hebben, mogen we blij zijn. De grote vraag is natuurlijk wat dit met de prijs gaat doen."

Voor meer informatie:
Maarten van Damme
Dacomex
Provincialeweg 46
4695 RK Sint-Maartensdijk
Tel: +31 (0)166-662550
maarten@dacomex.nl  
www.dacomex.nl