Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weersextremen merkbaar tijdens proefbeoordelingen

Voor het zevende jaar heeft het verkoopteam van De Groot en Slot de uien beoordeeld die van oogst 2020 waren verzameld. Zo'n 400 monsters afkomstig uit  Nederland en BelgiĆ«, hebben een aantal maanden in Broek op Langedijk in de bewaring gelegen. Deze week was het tijd voor het sorteren en beoordelen van de uien. Het doel hiervan is om met behulp van de resultaten een zo goed mogelijk advies te kunnen geven aan telers. Dit wordt gedaan door de (nieuwe) rassen van De Groot en Slot met elkaar te vergelijken, maar ook met de rassen van de concullega's.

Na de bewaarperiode was de netto opbrengst van de proeven gemiddeld 66,2 ton per hectare. Vervolgens bleef er na het sorteren 59,3 ton netto per hectare over. Dit is gemiddeld hoger dan de werkelijke uienopbrengst in Nederland. Volgens het verkoopteam komt dit doordat de proefrooiingen zijn gedaan op percelen of stukken van het perceel waar de stand goed was. Door de extremen in het seizoen zijn percelen en proefvelden met een grote variatie in stand of een te dunne stand niet meegenomen, omdat deze niet representatief zijn om te kunnen vergelijken. Het verkoopteam verwacht nog steeds dat de landelijke opbrengst van de zaaiuien niet veel hoger zal zijn dan vorig jaar.

Hoge tarra
Een tarra van 10% is hoog en bestaat voornamelijk uit fusarium (50%) en bacterie (20%). Watervellen en diknekken kwamen dit jaar meer voor dan andere jaren. Oorzaken hiervan zijn de weersextremen en het traag op gang komen van veel uienpercelen. In monsters uit Oost-Nederland zien we vaker uien die minder in de huid zitten en/of een scheurkontje vertonen. De opbrengsten zijn hier wel gemiddeld tot goed. In bijna de helft van de monsters werd fusarium gevonden. De meeste uien met fusarium waren afkomstig uit de provincie Flevoland. In het noorden van Nederland was de tarra gemiddeld lager op de zwaardere kleigronden.

De uien zijn qua maatsortering grover dan andere jaren. Gemiddeld heeft meer dan 60% van de bemonsterde uien een maat van >60 mm. In het noorden waren ze gemiddeld iets grover dan in het zuiden.

Hardheidsmeter
Voor het derde jaar heeft het verkoopteam gebruik gemaakt van de hardheidsmeter. Deze liet bij sommige uien meer indrukking zien. Bij het doorsnijden van de uien was de oorzaak direct zichtbaar, namelijk interne schot. Of de partijen wel of niet met een antispruitmiddel waren behandeld, was niet altijd bekend. Maar het advies om de uien die nog in de bewaring liggen goed te controleren blijft op dit tijdstip zeker van groot belang.

Voor meer informatie:    
De Groot en Slot
1720 AA Broek op Langedijk
0226 33 12 00
info@degrootenslot.nl      
www.degrootenslot.nl       

 

 

 

Publicatiedatum: