Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Groententeler en -handelaar Bernd Gläßner

"In tijden van corona zijn er gewoon geen bulkproducten"

De actuele tweede lockdown en de aangescherpte coronavoorschriften maken het vooral middel grote bedrijven uit de levensmiddelenbranche moeilijk. Naast enorme omzetverliezen vanwege de aanhoudende horecasluiting werd ook de afnamehoeveelheid en daarmee de planningszekerheid compleet overhoop gegooid. Maar na Pasen zullen de eerste verbeteringen wel weer te zien zijn, gelooft Bernd Gläßner, groententeler en regionale toeleverancier uit Berkatal in Hessen. 

"Onze omzet is vanwege corona ongeveer gehalveerd", zegt Bernd, die zowel producten uit eigen teelt alsook bijgekochte producten aan de horeca, de weekmarkthandel en voor het grootverbruik levert. "We zitten met grote hoeveelheden die in bewaring liggen, of het nou gaat om kool of aardappelen. In deze tijden van corona zijn er gewoonweg geen bulkproducten. Dit weerspiegelt zich helaas ook in de afnamehoeveelheid per levering", schetst Bernd de omstandigheden gedurende de pandemie.


Bernd Gläßner op de koolakker: tijdens de koude tijd van het jaar biedt de groentenhandelaar verschillende koolsoorten, veldsla en aardappelen uit eigen teelt aan. / Foto: B. Gläßner

Wederzijdse synergie ontbreekt
Aan de andere kant profiteren bepaalde afzetgebieden van de coronacrisis. "Weekmarkthandelaren hebben vooral tijdens de eerste lockdown goed verdiend. Toen lagen de omzetten naar schatting ongeveer een kwart boven het gebruikelijke niveau. Vanaf december is deze omzetstijging dan weer iets afgevlakt. Naar mijn idee hangt dit echter ook met de gesloten winkels samen: want de weekmarkt leeft immers dankzij de winkels in de binnenstad, deze wederzijdse synergie is nu compleet weggevallen."

Test met groentekistjes
Nog moeilijker is de situatie bij de plaatselijke horeca evenals bij diens toeleveranciers, weet ook Bernd. "De meesten konden door middel van financiële ondersteuning en door het ontslaan van personeel hun hoofd boven water houden. Wij als toeleveranciers kunnen daarentegen pas bij een omzetdaling van tenminste 80 procent subsidie krijgen."

Vanwege de moeilijke financiële situatie heeft de groentehandelaar reeds tijdens de eerste lockdown naar andere afzetkanalen gezocht, bijvoorbeeld het leveren van groentekistjes aan consumenten. "Dit was echter niet rendabel genoeg, waarschijnlijk omdat men ons qua prijs met discounters vergelijkt. We moesten vaststellen dat de behoefte aan zulke diensten hier op het platteland simpelweg te klein is vergeleken bij stedelijke gebieden", aldus Bernd, die na korte tijd weer gestopt is met het aanbieden van de groentekistjes.


Tijdens het oogsten van de aardappelen

Eerste opwaartse trend vanaf Pasen
Ondanks alles kijkt de derde generatie van het groenteteeltbedrijf uit Hessen met vertrouwen naar de toekomst. "Ik ga ervan uit dat de situatie tot aan Pasen zal duren. Daarna zal men vanzelfsprekend niet meteen vol gas kunnen geven, maar ik hoop wel dat er vanaf april een eerste lichte opwaartse trend te zien zal zijn", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Fruchthandel Gläßner
Bernd Gläßner
Stadtweg 13
37297 Berkatal-Hitzerode
Tel.: 0 56 52 - 58 99 88
info@fruchthandel-glaessner.de 
www.fruchthandel-glaessner.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven