Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Overzicht wereldmarkt uien

De wereldwijde uienmarkt is stabiel te noemen op het moment. De oogst in Europa en Noord-Amerika was goed te noemen vorig jaar maar in India en China viel deze tegen. Het zorgde opnieuw voor een exportverbod op Indiase uien tot 1 januari en de partijen in China werden flink gereduceerd door minder aanplanting en slecht weer. Er was een verschuiving in de vraag van grote maten, vooral gevraagd door de foodservice, naar de meer kleine en middelgrote maten die gevraagd worden in de detailhandel en de retail. Dat zorgde soms dat een kleine voorraad van grote uien niet tegen hoge prijzen verkocht werden.

Nederland: Lang niet alle uien geschikt voor export verre bestemmingen
Na drukte in de eerste helft van het seizoen is de rust weergekeerd in de Hollandse uienhandel. Prijzen bij de boer liggen op een zelfde niveau als de verkoopprijs in de baal en bij de verpakkers is het erg rustig. Daarnaast zijn er in januari en februari nogal wat uien die om kwalitatieve redenen verkocht moeten worden. Insiders verwachten dat minimaal 30% van de huidige voorraad niet geschikt is voor de export naar de verre bestemmingen. Gezien de gedane export hebben handelaren wel vertrouwen in een opleving van de handel vanaf maart.

Duitsland: Goede, stabiele afzet
De Duitse uienmarkt toont zich momenteel uiterst stabiel met goede prijzen en een dito afzetniveau. Tijdens de kerstperiode zijn uien traditioneel in de reclame en werden ook dit seizoen grote volumes afgezet. Over de rest van het jaar is de afzet meer gelijkmatig, meldt een handelaar. Prijzen liggen momenteel tussen de 200 en 240 Euro per ton voor de 40-70-maten. Men hoopt dat de oogst van afgelopen jaar nog toereikend is tot mei. “Vooralsnog doen de bewaaruien het goed, maar de vraag is natuurlijk hoe de kwaliteit in de bewaring zich tijdens de komende maanden ontwikkelt.”

Oostenrijk: Constante vraag
De afzet van binnenlands product is constant en naar tevredenheid. Hetzelfde geldt voor de uienexport. De teeltprijzen zijn onveranderd en schommelen rond de 12 tot 15 Euro/100 kg voor schone, gesorteerde handelswaar.

Frankrijk: Veel grote maten, eerdere vraag uit het buitenland
De Franse markt is op het moment vrij normaal te noemen. Het seizoen wordt gekarakteriseerd door een grote hoeveelheid dikke maten uien. Dat maakt dat de prijsverschillen tussen grote en kleine maatsorteringen soms significant zijn. De kwaliteit is goed en over het algemeen zijn de prijzen doorheen het hele seizoen stabiel gebleven. Dit jaar was er ook eerder vraag uit andere landen zoals Spanje. In januari al in plaats van februari/maart.

Spanje: Weinig grote maten maar ook minder vraag
De voorraad uien vordert in Spanje met een vastgelopen vraag en prijzen die niet de lage volumes van het product weerspiegelen, aangezien de oogstopbrengsten in 2020 met meer dan 40% zijn gedaald.

De export is flink gedaald sinds het begin van de coronacrisis. De Spaanse ui maakt het verschil in de exportmarkten met de grote maten, die voornamelijk bestemd zijn voor de restaurants, hotels en horeca. Ondanks de duidelijke afnames van de partijen is er door de lage vraag niet veel veranderd hoewel de prijs een beetje is gestegen in vergelijking met de zomermaanden. In een normale situatie, zonder het coronavirus, zouden de prijzen van grote uien nu erg hoog zijn omdat ze vrij schaars zijn. De grotere afzet naar de retail en detailhandel heeft deze verliezen niet gecompenseerd.

Een ander obstakel dat de Spaanse ui is tegengekomen, is de sterke concurrentie vanuit Nederland, vooral voor middelgrote maten, die dit jaar in Spanje overvloediger zijn. Nederland lijkt een enorme oogst te hebben gehad. De Nederlandse ui overspoelde de markten en zette bijna overal druk, ondanks het feit dat India niet exporteerde. De landen in Afrika en het Verre Oosten zitten behoorlijk vol met Nederlandse uien. Normaal gesproken vindt Spaanse uien altijd nieuwe markten, zoals de laatste jaren de trend is.

Hoewel het nog niet precies bekend is wat het uienareaal is voor de oogst van dit jaar, die in april begint in de vroegste gebieden van Andalusië, zal het naar verwachting licht afnemen. Ook is er op dit moment een kleine vertraging in het planten van vroege uien in sommige gebieden vanwege het passeren van de storm Filomena begin januari. In september en oktober was er veel droogte en vreesden de producenten dat ze niet genoeg water hadden voor hun plantages in Andalusië. Dit, in combinatie met het feit dat op het moment van aanplant de vraag niet erg goed was en dat deze situatie onzeker blijft vanwege de pandemie.

Italië: minder ingezaaid voor aankomend seizoen
In Noord-Italië worden momenteel de eerste uien weer in de grond gezaaid voor het volgende seizoen in de zomer. Maar het lijkt erop dat er dit jaar minder gezaaid zal worden dan normaal. De manager van een groot zaadbedrijf zegt dat er een gemiddelde daling van 20% zal zijn, met pieken van 50% in bepaalde gebieden van Emilia-Romagna. Een handelaar legt uit dat het gebrek aan vraag vanuit het horecakanaal de verkoop heeft benadeeld. Een afname van het gecultiveerde areaal is normaal. Een teler, die ongeveer 80 hectare teelt in Emilia-Romagna, heeft zijn areaal met 15% verkleind omdat de markt de afgelopen 3 jaar nooit goed is geweest. De uienprijzen waren de afgelopen dagen laag, variërend tussen 0,20 en 0,30 € / kg. In veel gevallen was het al geselecteerd en vertoont het een goede kwaliteit.

Een teler uit Piëmont meldt dat de huidige vraag naar uien statisch is. "Voor witte uien is er wat meer beweging maar over het algemeen is de vraag laag. Rode en gouden uien hebben de prijs binnen het normale assortiment gehouden, maar de afzet is min of meer gelijk en statisch. Vanaf oktober betalen we terug met interesseert wat we hebben verkocht in de twee maanden van grote vraag tijdens de eerste lockdown.”

Een handelaar uit Piëmont heeft de verkoop beëindigd. In de praktijk zijn er, zeker wat betreft witte uien, nog veel volumes, maar deze zullen door de moeilijke markt onverkocht blijven. Voor gekoelde goederen opgeslagen in bakken, klaar om geladen te worden, waren de laatst genoteerde prijzen als volgt: 0,20-0,23 €/kg voor witte uien, 0,20-0,22 €/kg voor gele uien, 0,30 €/kg voor rode uien en 0,35 €/kg voor koperkleurige uien, een nicheproduct op de Italiaanse markt.  

Zuid-Afrika: Nieuwe oogst drukt prijzen op de markt
De gemiddelde prijs op de Zuid-Afrikaanse markt ligt rond de 3,84 ZAR (0,20 euro) per kilo. De prijs daalt licht vanwege de binnenkomende oogsten uit de provincies West-Kaap en Noord-Kaap. Men verwacht dat er dan ook voldoende op voorraad gaat zijn voor de komende maanden. In het noorden van het land is er inmiddels veel neerslag gevallen wat zorgt in een verlichting van de irrigatiesystemen die de telers hebben opgezet. De vraag naar uien is goed op de binnenlandse markt.

India: Export wat opgeveerd na einde verbod
India exporteerde uien ter waarde van 198 miljoen dollar. De export bedroeg in totaal 440 miljoen dollar tot 2019-2020. Het land had in 2019-2020 ongeveer 1 miljoen ton geëxporteerd. Bangladesh, Maleisië, de VAE en Sri Lanka zijn de belangrijkste importeurs van Indiase uien. Het exportverbod voor uien, ingesteld op 14 september, werd op 1 januari opgeheven.

Bijna een maand nadat de federale overheid het exportverbod op uien had opgeheven, is India erin geslaagd om 40.000-50.000 ton te exporteren, dankzij een lauwe reactie van de internationale markt, aldus senior mensen uit de industrie.

Peru: Turbulent seizoen bijna op zijn einde
Het uienseizoen in Peru zal half februari eindigen en de volumes zijn momenteel laag omdat het seizoen afloopt. Ze hebben een behoorlijk turbulent seizoen achter de rug - met arbeidsuitdagingen als gevolg van het coronavirus die de algemene opbrengsten aantasten en protesten en wegversperringen die vertragingen en productverliezen veroorzaakten - maar over het algemeen was het seizoen goed. De markt is het hele seizoen sterk geweest, deels vanwege de algemeen lagere opbrengsten en deels omdat de pandemie de vraag naar de uien heeft vergroot. De prijzen bleven het hele seizoen stabiel (hun belangrijkste exportmarkt is de VS). Het nieuwe seizoen begint tussen juni en juli en het planten voor dat seizoen is momenteel aan de gang. Ze verwachten volgend jaar vergelijkbare volumes te hebben om ervoor te zorgen dat de markt sterk blijft en niet overspoeld wordt met producten.

Verenigde Staten: Inconsistente vraag op de markt, Mexico op komst
Over de uienvoorraad hebben de Amerikaanse telers niets te klagen, zeker gezien het abnormale jaar met het coronavirus. De voorraden komen momenteel uit het noordwesten, middenwesten, de oostelijke staten en Oost-Canada. Ondertussen is ook Mexico onderweg met een indicatie van een goede oogst. Die laatste kan een gevoelige concurrent worden voor Amerikaanse telers. Deze week begonnen de Mexicanen al met de eerste rode en gele uien.

Door het wegvallen van de vraag uit de foodservice verschoof de aandacht naar retail en detailhandel waar meer vraag is naar kleinere maatsorteringen van uien. Ook is er meer vraag naar kleinverpak-kingen van uien.  Ondertussen is de vraag nogal volatiel. Dat alles zorgt voor lage en fluctuerende prijzen. Naarmate de voorraden echter kleiner worden zal ook de prijs weer wat aantrekken is de verwachting.

China: Stijgende prijs door afnemend areaal en slecht weer
De meeste export van Chinese rode uien gaat richting Zuid-Korea en Japan. De prijzen zijn 70-80% hoger dan normaal en ligt rond de 4500 USD per ton. De prijzen stijgen in de laatste dagen verder in aanloop naar het Chinese Nieuwjaar op 12 februari. Een kleine hoeveelheid aan gepelde uien is bedoeld voor de Europese markt maar door hoge transportkosten en een goede oogst in Europa is die vraag afgenomen. Het einde van de Indische exportstop heeft nog geen invloed gehad op de Chinese markt. In de laatste 4 jaar was de prijs op de Chinese markt laag maar nu stijgt deze. Telers hebben immers minder geplant en het weer reduceert ook een deel van de oogst. In veel van de regio’s gaat het om een reductie van 75%. De meeste uien komen uit de regio’s Yunnan, Ningxia, Shanxi en Binnen-Mongolië.

Maleisië: Prijzen gestabiliseerd
De prijs van uien in Maleisië is gestabiliseerd. Er is voldoende aanbod tot augustus, wat werd bevestigd door minister Datuk Alexander Nanta Linggi van Binnenlandse Handel en Consumentenzaken (KPDNHEP). Maleisië importeerde vorig jaar 489.297 ton uien uit 24 landen, namelijk India (31 procent), Pakistan (24 procent), China (22 procent), Nederland (10 procent), Thailand (zes procent), Nieuw-Zeeland (drie procent) en andere landen (vier procent). Maleisië importeert acht soorten uien - de kleine rode ui (India), grote ui (India), rode ui (China), kleine rode ui (China), kleine rode rozenui (India), kleine rode ui (Myanmar); kleine rode ui (Thailand) en grote gele ui (Holland).

Australië: Goede vooruitzichten voor komend seizoen
De uienoogst in Australië is in volle gang. Het begon drie maanden geleden in Queensland en vorderde naar het zuiden. Onions Australia meldt dat het seizoen er erg goed uitziet; kwaliteit en opbrengsten zijn hoog, met telers, met name in Zuid-Australië en Tasmanië, die een goed seizoen tegemoet zien. Wat het weer betreft, was het een zeer milde zomer, zonder hittegolven of grote uitdagingen voor telers.

Nieuw-Zeeland: Vroege start
Het exportseizoen voor 2021 is dit keer vroeg en positief begonnen. Onions NZ voorspelt dat de totale uienexport in 2021 naar verwachting tussen de 170.000 en 175.000 ton zal liggen. Hoger dan oorspronkelijk verwacht.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt papaja


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven