Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Verenigde Staten belangrijkste bestemming voor zoete ui uit Peru

Volgens de algemeen directeur van het bedrijf Key Perú, Miguel Ognio, bedroeg de export van Peruaanse zoete uien 156.000 ton (6.000 containers van 26 ton) in 2020/21. Dit cijfer is vergelijkbaar met dat van het voorgaande seizoen.

Tussen 85% en 90% van de geëxporteerde zoete uien ging naar de Verenigde Staten en de rest naar Latijns-Amerika en Europa. Ognio gaf aan dat de Noord-Amerikaanse markt erg actief was. De sluiting van de horeca werd er gecompenseerd door een zeer dynamische vraag vanuit de retail vanwege de gestegen consumptie door de huishoudens.

Hij wees erop dat er initieel een grotere opbrengst van zoete uien werd verwacht, maar dat de oogst wat tegen viel omdat tussen maart en juni – wanneer de uien gezaaid of aangeplant worden –, de eerste lockdown plaatsvond en de beschikbaarheid van arbeidskrachten dientengevolge niet toereikend was.

Een ander probleem in 2020/2021 was de lage beschikbaarheid van containers. Ognio zei dat vanwege de pandemie de productie van reefers in de wereld opgeschort was, waardoor het aantal containers dat in Peru aankwam, daalde. Bovendien gaven de rederijen de voorkeur aan de export van meer winstgevende producten. "Naast de problemen bij de teelt was er dus ook een transportprobleem. Sommige zendingen konden niet of niet op tijd doorgaan, wat er toe leidde dat een deel van de uien op de velden begonnen te rotten."

In Peru wordt volgens Ognio tussen de 3.000 en 4.000 hectare zoete ui per jaar geteeld, met het departement Ica als belangrijkste teeltgebied.

Key Perú exporteerde het voorbije seizoen 890 containers zoete uien. Het bedrijf teelt tussen de 450 en 500 hectare uien per jaar. "De markt voor zoete uien groeit niet exponentieel. De jaarlijkse toename ligt tussen de 3 en 5 procent. Een forse uitbreiding van het areaal is slechts mogelijk wanneer de vraag ook flink omhoog gaat. We moeten ervoor opletten niet meer te verzenden dan wat de markt vraagt. We willen immers geen commodity worden om onze premiumprijzen te kunnen behouden. We moeten altijd de winstgevendheid van het product voor ogen houden zodat de toekomst van deze teelt verzekerd blijft”, benadrukte Ognio.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven