Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Europese biologische markt groeide in 2019 naar 45 miljard euro

De biologische markt in Europa blijft groeien. In 2019 steeg deze met  8 procent en bereikte €45,0 miljard. Sommige markten kenden groeipercentages met dubbele cijfers. Op de digitale editie van BIOFACH presenteren het Onderzoeksinstituut voor Biologische Landbouw FiBL, het Landbouwmarktinformatiebedrijf AMI en partners dit jaar de gegevens over de Europese biologische sector.

In Europa was in 2019 16,5 miljoen hectare landbouwgrond biologisch (Europese Unie: 14,6 miljoen hectare). Met bijna 2,4 miljoen hectare is Spanje nog steeds het land met het grootste biologische areaal in Europa, gevolgd door Frankrijk (2,2 miljoen hectare), en Italië (2,0 miljoen hectare).

Biologische landbouwgrond met bijna een miljoen hectare gegroeid
Het biologische landbouwareaal nam toe met ruim 0,9 miljoen hectare in Europa en met ruim 0,8 miljoen hectare in de Europese Unie, wat neerkomt op een toename van elk 5,9 procent. De groei was trager dan in 2018, maar hoger dan in de eerste jaren van het afgelopen decennium. Frankrijk meldde bijna 206.000 hectare meer dan in 2018, Oekraïne bijna 159.000 hectare meer en Spanje ruim 108.000 hectare meer.

In 2019 werd ruim 0,9 miljoen hectare biologische landbouwgrondmeer gerapporteerd in vergelijking met 2018. Klik hier voor een vergroting. Bron: FiBL

Liechtenstein heeft hoogste biologische aandeel landbouwgrond
In 2019 vormde de biologische landbouwgrond in Europa 3,3 procent van de totale landbouwgrond en in de Europese Unie 8,1 procent. In Europa (en wereldwijd) had Liechtenstein het hoogste biologische aandeel van alle landbouwgrond (41,0 procent), gevolgd door Oostenrijk, het land in de Europese Unie met het hoogste biologische aandeel (26,1 procent). Twaalf Europese landen meldden dat ten minste 10 procent van hun landbouwgrond biologisch is.

Biologische producenten in de lift
Er waren bijna 430.000 biologische producenten in Europa en bijna 343.000 in de Europese Unie. De grootste aantallen waren te vinden in Turkije (bijna 74.545) en Italië (70.561). Het aantal producenten groeide in Europa met 2,8 procent en in de Europese Unie met 5,0 procent.

Aanhoudende groei van verwerkers en importeurs
Er waren bijna 82.000 verwerkers in Europa en meer dan 78.000 in de Europese Unie. Er waren ruim 6 500 importeurs in Europa en bijna 5 800 in de Europese Unie. Het land met het grootste aantal verwerkers was Italië (bijna 22.000), terwijl Duitsland de meeste importeurs telde (meer dan 1.800).

Detailhandel bereikt 45,0 miljard euro
De detailhandelsverkopen in Europa werden geraamd op 45,0 miljard euro (41,4 miljard euro in de Europese Unie). De grootste markt was Duitsland (12,0 miljard euro). De Europese Unie vertegenwoordigt de op één na grootste markt voor biologische producten ter wereld, na de Verenigde Staten (44,7 miljard euro).

Denemarken en Zwitserland hebben in 2019 de hoogste consumptie per hoofd van de bevolking in Europa en wereldwijd. Klik hier voor een vergroting. Bron: FiBL

Gestage groei van de detailhandelsverkoop in 2019
De Europese markt noteerde een groei van 8,0 procent. Van de belangrijkste markten werd de hoogste groei waargenomen in Frankrijk (13,4 procent). In het decennium 2010-2019 is de waarde van de Europese markt en die van de Europese Unie meer dan verdubbeld.

Europese consumenten geven meer uit aan biologische voeding
In Europa gaven consumenten jaarlijks €56 uit aan biologische voeding per persoon (Europese Unie: €84). Per hoofd van de bevolking zijn de consumentenuitgaven aan biologische voeding in de afgelopen tien jaar verdubbeld. In 2019 gaven Deense en Zwitserse consumenten het meeste geld uit aan biologische voeding (respectievelijk €344 en €338 per hoofd van de bevolking).

Denemarken heeft het grootste biologische marktaandeel
Wereldwijd zijn de Europese landen goed voor de hoogste aandelen van de verkoop van biologische voedingsmiddelen als percentage van hun respectieve voedselmarkten. Denemarken heeft met 12,1 procent in 2019 wereldwijd het hoogste aandeel in de verkoop van biologische levensmiddelen, gevolgd door Zwitserland met een aandeel van 10,4 procent en Oostenrijk met 9,3 procent.

Klik hier voor een vergroting van de cijfers over de markt wereldwijd. Bron: FiBL

Veelbelovende groei
Volgens Helga Willer, verantwoordelijk voor de dataverzameling bij FiBL, laten de cijfers voor 2019 een veelbelovende groei van het biologische areaal en de markt zien. "Het biologische areaal zal de komende jaren echter verder moeten groeien om de doelstelling van de Europese Commissie van 25 procent biologisch geteelde grond in 2030 te halen."

Eduardo Cuoco, directeur van IFOAM Organics Europe, vervolgt: "Deze gegevens tonen aan dat de Europese biologische markt het potentieel heeft om tegen 2030 de doelstelling van 25 procent biologische grond te bereiken die in de EU-strategieën Biodiversiteit en Farm to Fork wordt voorgesteld. Om dit doel te bereiken heeft de biologische sector politieke steun nodig op alle niveaus. Dit omvat een goed regelgevingskader, adequate steun in het kader van het GLB - met duidelijke steun voor biologisch in de nationale strategische actieplannen - en een krachtig Europees actieplan voor biologisch met concrete acties ter ondersteuning van de omschakeling, de marktontwikkeling en de capaciteitsopbouw van de Europese biologische sector. Wij zullen nauw samenwerken met alle belanghebbenden om instrumenten te ontwikkelen waarmee de groei van de biologische sector kan worden gemeten en ondersteund".

Diana Schaack, marktanalist bij AMI, voegt hieraan toe: "We kijken nu al uit naar de geconsolideerde marktgegevens voor 2020. Vorig jaar vertoonde de biologische markt in veel landen een versnelde groei als gevolg van de pandemie. Als deze trend aanhoudt, moeten productie en verwerking gelijke tred houden. De Farm to Fork-strategie van de Europese Unie kan deze ontwikkeling ondersteunen met passende maatregelen."

FiBL en AMI hebben het onderzoek naar biologische landbouw in Europa uitgevoerd. De gegevensverzameling door FiBL vond plaats in het kader van het wereldwijde onderzoek naar biologische landbouw dat wordt ondersteund door het Zwitserse staatssecretariaat voor economische zaken (SECO), het International Trade Centre (ITC), het Coop Sustainability Fund, NürnbergMesse en IFOAM - Organics International.

Voor meer informatie: www.fibl.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven