Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Je runt ook geen bedrijf om stil te gaan liggen"

Uienhandelaren over rustige februari-maand

In de Primeur van februari traditiegetrouw doen we voor de uienspecial traditiegetrouw weer een rondje langs uienverwerkers en exporteurs. Na drukte in de eerste helft van het seizoen, is de rust weergekeerd in de Hollandse uienhandel. 

“Nu zijn de maanden januari en februari nooit de drukste. Dat is eigenlijk al zo sinds de export naar Rusland is weggevallen. Je denkt soms dat je nog beter stil kunt liggen dan dat je zo blijft draaien. In die zin zijn deze maanden toch wel een beetje problematisch aan het worden. En dit jaar is het contrast met de drukke eerste helft van het seizoen wel erg groot", constateert Dignus Boone van Bowa.

“Al met wordt het wel een terugkerend fenomeen dat het de laatste jaren vanaf januari een stuk rustiger wordt in de uienhandel", beaamt Eric Moerdijk van Monie. "Nu klagen we niet, want we kunnen redelijk goed bezig blijven, maar als je ziet dat we in Nederland gezamenlijk makkelijk 40.000 ton uien per week kunnen exporteren en je zit nu aan 15.000 ton per week, dan zit je maar op een derde van de capaciteit. En dat zorgt voor continue prijsdruk. Een oplossing is niet zo eenvoudig voorhanden. De meeste bedrijven kunnen het zich niet veroorloven om dicht te gaan. Je hebt nou eenmaal vaste mensen in dienst en je runt ook geen bedrijf om stil te gaan liggen.”

“Nu is het elk jaar in februari met de beurs en Carnaval een rustige periode in de handel, maar dat januari al zo tam was, dat is wel nieuw. De laatste jaren was januari vaak nog acceptabel. Tegelijkertijd doen we in een superrustige week met z’n allen ook nog 16.000 ton uien, dat is ook weer niet niks. Alleen iedereen moest even terug van de zesde naar de eerste versnelling en dat is even wennen,” zegt Lindert Moerdijk van MSP Onions.

“Hadden we in het najaar niet zulke hoge telersprijzen gehad, dan had de verkoop waarschijnlijk nu ook meer doorgestoomd", aldus Erik Waterman van Waterman Onions. "De verkoopprijzen zijn door de grote en brede afzet wereldwijd flink gestegen, ook door de exportstop vanuit India. Nu is alles weer aan het normaliseren en moeten we weer concurreren op de wereldmarkt. De boerenprijzen zijn echter maar gering gezakt en de hoeveelheid beschikbare uien voor de rest van het seizoen wordt in rap tempo kleiner. Daarnaast hebben de telers geduld, want waarom zou je als uienteler met goede uien immers niet wachten op betere afzetkansen later in het seizoen?”

Bij Mulder Onions in Kerkrade staat het importseizoen weer voor de deur. “We verwachten de eerste Nieuw-Zeelandse uien de tweede week van maart. Nieuw-Zeeland heeft een kleine inkrimping van het areaal gehad, maar dat effect zal beperkt zijn. Het aantal kilo’s zal gelijk uitvallen, maar de maatvoering valt wel groter uit. Per saldo zullen er dus wat minder uien beschikbaar zijn voor Europa,” vertelt Gerard Hoekman.

He Vlaamse Vyncko verkoopt de uien hoofdzakelijk aan grossiers en winkeliers, een ander deel is bestemd voor export via Belgische en Nederlandse exporteurs. Inmiddels is het bedrijf alweer elf jaar gevestigd op het koperscentrum in Roeselaere, waar ze destijds het magazijn over konden nemen van handelaar Roland Maes. “Dat is een goede stap geweest. We zitten niet ver van de veiling af en inmiddels verkopen we wel 30% van onze uien via het magazijn. Veel exporteurs en grossiers komen op de veiling en daardoor zie je wekelijks je klanten. De concentratie met andere AGF-groothandels is een duidelijke meerwaarde. Men kan hier voor het volledige AGF-pakket terecht", aldus  Nicolas van Vynckt.

De volledige interviews lezen? Neem een abonnement op Primeur en wij sturen het februari-nummer op

info@bowabv.nl 
eric@monie.nl  
nicolas.vyncko@gmail.com
erik@waterman-onions.nl 
gerard@mulder-onions.com
lindert.moerdijk@msp-onions.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven