Maarten van Damme, Dacomex:

"Het zou me niet verbazen als uienprijs bij de boer na Pasen in de enkele cijfers zit"

Tholen - Bij Dacomex in Sint-Maartensdijk vordert de bouw van de nieuwe hal gestaag. "Alles verloopt volgens planning. Deze week zijn de eerste machines gearriveerd en de verwachting is dat we vanaf het nieuwe seizoen kunnen gaan draaien", vertelt Maarten van Damme. Hij heeft er de tijd voor om zich met de nieuwbouw bezig te houden, want de uienhandel is enorm rustig.

"Het is een hele aparte markt. Toen Senegal begin januari de grenzen sloot, stortte de export in. We hebben een korte opleving medio februari gezien, toen er veel uien werden gekocht voor levering in maart en april in de hoop dat het drukker zou worden, maar dat is niet gebeurd. Bestemmingen als Spanje en Oost-Europa zijn nauwelijks aan de markt gekomen. Ik verwacht eerlijk gezegd ook niet meer dat het drukker zal gaan worden en ik denk dat we in dit tempo blijven doorgaan tot het nieuwe seizoen van start gaat", vertelt de exporteur.

"De laatste leveringen voor de Ramadan zijn afgelopen week al weggegaan. Er gaan wel wat uien naar West-Afrikaanse bestemmingen als Mauritanië en Guinee, maar veel exporteurs vissen in dezelfde vijver en er zijn dan ook veel handelaren actief die je anders nooit zag. Al met al is iedereen aan het zoeken, maar dat maakt de concurrentie alleen maar groter. En iedereen wil toch graag blijven doordraaien, je gaat ook niet zomaar je bedrijf stilleggen", constateert Maarten. "En dan hebben we ook nog te maken met een wereldwijd tekort aan reefers, waardoor het een uitdaging is om de containers weg te krijgen."

"Kwalitatief zijn er zeker nog wel goede partijen. Er zat de afgelopen tijd ook veel troep tussen, maar nu de prijzen zo zakken verwacht ik wel dat die mindere uien naar Oost-Europa verkocht kunnen worden. Bij de boer is de prijs van 20 cent naar 12/13 cent gegaan en ik durf bijna wel te stellen dat we na de Pasen in de enkele cijfers zitten. Het nachtkaarsje flikkert nog, maar het zal niet lang duren voor het helemaal uitgaat."

Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
4695 RK Sint-Maartensdijk
+31 (0)166-662550 
maarten@dacomex.nl  
www.dacomex.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven