De robuuste aardappelen zijn weer gepoot. Bionext deelt een foto van een akker waar afgelopen week robuuste aardappelen de grond in zijn gegaan. "De phytophthora-resistente rassen uit het aardappelconvenant zorgen ervoor dat de biologische aardappelen een betere overlevingskans hebben. Zo kunnen er ook aardappelen op de biologische manier geteeld worden zonder dat de boer zijn opbrengst verliest aan Phytophthora", aldus Bionext.
In 2016 richtte de aardappelziekte phytophthora grote schade aan in de biologische aardappelteelt. Biologische aardappeltelers hebben geen gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar die kunnen worden ingezet wanneer phytophthora toeslaat. Voor veel telers is het daarom geen optie meer om biologische aardappels te telen, tenzij ze kunnen beschikken over rassen die resistent zijn tegen phytophthora. Om het aantal resistente aardappelrassen op het veld en in het winkelschap te vergroten heeft Bionext in 2017 het initiatief genomen om 28 partijen uit de biologische aardappelketen gezamenlijk een convenant te laten tekenen.
In 2019 zijn er al zo’n 20 resistente aardappelrassen op de markt die in Nederland geteeld kunnen worden. Met een resistent ras kun je als teler echter niet achterover leunen. Het aantal beschikbare resistentiegenen is beperkt dus daar moeten we met elkaar heel zuinig op zijn. Phytophthora, is een slimme ziekteverwekker die onder hoge ziektedruk snel kan veranderen en de resistentie kan doorbreken. Resistentiemanagement verkleint dit risico en is daarom noodzakelijk. Onder resistentiemanagement verstaan we alle maatregelen die je als aardappelveredelaar of teler kunt nemen om de bestaande resistenties te behouden.
Bron: Bionext