Pouliquen neemt nieuw gebouw in gebruik

Zeer sterke vraag naar Franse sjalotten

Pouliquen, opgericht in 1917, was drie generaties lang een familiebedrijf. In 2002 trad Gérard Quillévéré, de huidige zaakvoerder, toe tot het bedrijf dat toen tot de groep Demex behoorde. Pouliquen werkte in die tijd alleen met traditionele sjalotten en zette 3.400 ton per jaar af. In 2003 breidde het bedrijf het assortiment uit met andere groenten (kolen, artisjokken, tomaten, vergeten groenten...). Daarna, in 2006, kwam er een kantelpunt, omdat er dat jaar een grote omslag is gemaakt in de vorm van de automatisering van de productie en de ontwikkeling van verpakkingen in 250 gram en 500 gram.

De groep is grotendeels aanwezig in Europa en daarbuiten (Verenigde Staten, Singapore). In 2018 kocht Gérard Quillevéré, al meer dan 15 jaar bedrijfsleider, het bedrijf en ging een partnerschap aan met Pascal Jaouen, die gespecialiseerd is in grootschalige export.

Als traditionele sjalottenspecialist in Europa met een afzet van 10.000 ton in 2020, zette Pouliquen dat jaar ook nog 10.000 ton aan andere groenten af, allemaal geteeld door Prince de Bretagne-telers.

Toename van de vraag naar sjalotten
De consumptie van sjalotten is in 2020 en 2021 sterk gestegen. “Het huidige seizoen is een heel eigenaardig seizoen. Vorig jaar zagen we een sterke toename van de vraag naar sjalotten die samenviel met een zeer klein aanbod, 8.500 ton in plaats van de gebruikelijke 10.000 ton, vanwege het lenteweer.” 

“Consumenten gingen weer koken en daarom op zoek naar bijzondere gerechten. Velen realiseerden zich dat er voor het maken van een aantal recepten sjalotten nodig waren. Het is ongehoord dit jaar: het seizoen loopt op zijn einde en er is geen product meer. Dit is sinds 2008 niet meer voorgekomen. Momenteel zijn de telersprijzen zeer hoog, bijna 4,30 euro,” legt Gérard uit.

Nieuw gebouw: modern en van hoogstaande kwaliteit
Dit voorjaar gaat Pouliquen nog een stap verder in de ontwikkeling van het bedrijft: een nieuw gebouw in Cléder (Finistère) is dan klaar voor gebruik.

Foto aangeleverd door Pouliquen

De bouw van dit nieuwe gebouw werd gedreven door zowel de noodzaak om te voldoen aan nieuwe kwaliteitsnormen als de vereisten van de IFS- en GlobalGAP Broker-certificeringen, zodat Pouliquen de traceerbaarheid van de producten en voedselveiligheid  voor klanten kan garanderen, als de wens van het bedrijf om betere arbeidsomstandigheden te bieden aan de werknemers met de aanschaf van een nieuwe palletiseerrobot die het dragen van zware lasten vermindert en de gezondheid van de werknemers helpt goed te houden, terwijl de kwaliteit van de dienstverlening van het bedrijf naar klanten toe het hele jaar door bleef gegarandeerd.

Het bedrijf beschikt nu over 300 m² aan kantoorruimte en over 2.200 m² aan productieruimte. Er is ook een speciale unit van 500 m² gecreëerd voor het verpakken van sjalotten en biologische groenten om tegemoet te komen aan de dubbele vraag: van consumenten die steeds vaker kiezen voor biologische producten, en van de Prince de Bretagne-telers die steeds meer overstappen op biologische teelt. 

Pouliquen heeft de voorbije decennia kunnen groeien om zowel de marktontwikkelingen te kunnen blijven volgen als aan de verwachtingen van de klant te kunnen blijven voldoen. Pouliquen is al meer dan een eeuw aanwezig in Frankrijk en garandeert de vele telers van Prince de Bretagne de afzet van hun product.

Voor meer informatie:
S.A.S. POULIQUEN
Route de Saint Pol
29233 Cléder, Frankrijk
+33 298 19 51 00
info@pouliquen.com
www.pouliquen.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven