Chinese uienexport trekt aan

Als gevolg van diverse factoren ondervond de Chinese uienexport ernstige problemen en daalde de totale export in de eerste vier maanden van 2021. Door de geleidelijke uitputting van de voorraad bewaaruien kwam er een einde aan de daling van de export en trok het in mei weer aan.

Dit jaar zijn de Chinese exportprestaties voor uien niet goed geweest, als gevolg van het kleinere beplante areaal, de over het algemeen hoge prijzen en de grote vraag op de binnenlandse markt. Het aandeel van de binnenlandse afzet is toegenomen, in combinatie met de hoge zeevrachtkosten en de wereldwijde pandemie, wat bijdraagt tot de trage exportprestaties. De recente waardestijging van de RMB heeft ook het enthousiasme van de exporthandelaren getemperd.

Het product wordt hoofdzakelijk naar Japan, Zuid-Korea, Rusland, Zuidoost-Aziƫ en andere landen geƫxporteerd. Door de geringe omvang van eerdere zendingen en de uitputting van de voorraden is de export in mei niet langer gedaald, maar gestegen. In mei 2021 steeg de export van verse uien met 59,95% ten opzichte van de vorige maand, maar lag het 9,33% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De totale export van januari tot mei daalde met 20,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de douanegegevens was de grootste exportbestemming van China in mei 2021 Japan, goed voor 38%; de tweede en derde waren Vietnam en de Filipijnen, goed voor respectievelijk 20% en 13%. Hoewel de huidige exportmarkt is aangetrokken, zijn er bepaalde risico's in de export als gevolg van onzekerheden zoals de Covid-situatie in het buitenland.

Momenteel hebben de meeste teeltgebieden in Shandong en Henan hun oogst voltooid. De oogst wordt opgeslagen en de gedroogde producten worden verladen. Door het kleinere beplante areaal en de hogere prijzen hebben sommige handelaren een afwachtende houding aangenomen. Er zijn minder voorraden en de handelaren zijn over het algemeen terughoudend met afzetten. In combinatie met de export en andere factoren zijn de prijzen van rode en gele uien de laatste tijd gestegen.

Vroege uien uit Gansu, het belangrijkste teeltgebied, zullen naar verwachting rond 20 juli op de markt komen. In de komende weken zal er een kloof in het aanbod ontstaan en zullen de prijzen blijven stijgen. Door de impact van de algemene marktomstandigheden zijn de algemene afzetresultaten van groenten dit jaar echter niet goed en er zijn nog steeds onzekere factoren aan de vraagzijde.

Bron: My Produce


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven