Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten van Damme, Dacomex:

"Nog weinig vraag naar plantuien in zakkende markt"

Tholen - De nieuwe plantuienoogst is losgebarsten, maar de verkoop komt momenteel nog wat stroperig op gang. "Nu is dat ieder jaar rond deze tijd. Juli is nooit echt een drukke maand. De markt is nog zakkende. Klanten zitten nog niet echt om uien verlegen en bestellen daardoor alleen het hoognodige. Dat heeft even tijd nodig. Als de daling eruit is - wat in mijn optiek ieder moment kan gebeuren, verwacht ik dat de vraag ook snel aantrekt", vertelt Maarten van Damme van Dacomex uit Sint-Maartensdijk.

"Vandaag de dag is er al wat vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk en Afrika, maar juist op die bestemmingen zitten ook nog oude uien in de weg. Daarvan waren er toch nog meer dan iedereen dacht en er zijn klanten die, zolang de kwaliteit nog goed is, daarmee kozen voor een goedkoper alternatief. Het is daarbij te hopen dat, als de markt stabiliseert en de vraag weer aantrekt, dat we ook de logistieke mogelijkheden hebben om ons product bij de klant te krijgen. Het probleem van het containertekort is hardnekkig en hangt als een zwaard van Damocles boven de markt."

Uien lijken er dit jaar ruim voldoende te zijn, getuige de stijging van 11,3% van het zaaiuienareaal volgens het CBS. "Laat er hier en daar nog wat product wegvallen als gevolg van wat waterschade, maar 11% meer is nog steeds erg veel. We kunnen dus vol aan de bak", constateert de exporteur. "Hopelijk komen we op een nette prijs uit, zodat zowel de teler als de handel er een mooi seizoen aan beleeft. Momenteel ligt de prijs in de baal tussen de 21 en 22 cent, maar zoals gezegd is iedereen erg afwachtend."

"Kwalitatief zien de eerste plantuien er goed uit. De weersomstandigheden zijn goed geweest en er komt een prachtig product binnen. Wat de hoofdoogst van de zaaiuien gaat doen, is nog moeilijk te voorspellen. Hier en daar zijn er al wel wat waterplekjes van de natte voorzomer zichtbaar. Maar het weer in augustus zal vooral bepalend zijn. Krijgen we een mooie droge maand, dan hebben we naar verwachting de beschikking over een prachtige kwaliteit. Gaat het regenen en moeten we de uien van het land 'roven', dan kun je er het hele seizoen last van hebben, maar daar gaan we vooralsnog niet vanuit!"

Voor meer informatie:
Dacomex
Maarten van Damme
+31 166 662 550
maarten@dacomex.nl  
www.dacomex.nl