Aanpassing DCA Spot- en forward prijzen Fritesaardappelen

DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, noteert sinds 27 september 2019 de DCA-notering Spotprijs Fritesaardappelen. Dit is een berekende waarde van de fysieke noteringen van Frankrijk, België, Duitsland en Nederland.

Voor de berekeningsmethodiek voor verkoopseizoen 2021/22 zijn de data aangepast aan de actuele ontwikkelingen. Zo is het gewicht dat ieder land inbrengt in de notering aangepast op basis van de areaalcijfers van de afgelopen vijf jaar. Verder worden de 35+ noteringen omgerekend naar 40+ door een verhoging met €0,20 toe te passen. Dit was vorig seizoen €0,25.

De DCA Spotprijs Fritesaardappelen wordt elke vrijdag gedurende het seizoen vastgesteld. Het geeft de prijs weer van standaard fritesgeschikte aardappelen, 40 mm opwaarts uit de hierboven genoemde gebieden, die binnen een week worden geleverd. De huidige zo berekende spotprijs is €13,38 per 100 kilo. Op basis van die zogenaamde ‘spotprijs’ kunnen de prijzen worden berekend die gelden voor latere ‘ophaling’; de zogenaamde ‘forward’ prijzen. Dat doe je door de kosten van bewaren bij de spotprijs op te tellen.

Er wordt gerekend met een opslagvergoeding van €0,17 per week. Vanaf week 18 is dat €0,27. De forward prijzen worden elke vrijdag opnieuw uitgerekend voor alle voor dat seizoen resterende maanden. Hierbij wordt uitgegaan van levering op de laatste vrijdag van die leveringsmaand.

Sinds afgelopen vrijdag publiceert DCA-Markets de forward prijzen voor de maanden oktober 2021 tot en met juli 2022. De forward prijs voor aardappelen die eind februari worden opgehaald, is bijvoorbeeld op dit moment €17,13. En zo is de prijs voor april €18,48.

“DCA-Markets spant zich al jaren in voor het transparant maken van markten voor agrarische producten”, aldus René van ’t Riet van DCA-Markets. “Dat doen we nu weer door een DCA-Spotprijs te berekenen die in onze ogen het beste de markt weergeeft. En dus een uitstekende en onafhankelijke prijs biedt om contracten op af te wikkelen of in het geval van de forward prijzen goede referentie om afspraken te maken voor verderop in het seizoen.”

Voor meer informatie:
René van ’t Riet
DCA-Markets
+31 (0)6 46 26 58 74
R.vantRiet@dca.nl
 
www.dca-markten.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven