Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lechelle Earl - Onions Australia:

"Het is te vroeg om al iets over de export van Australische uien te kunnen zeggen"

In Australië is in alle deelstaten het planten van uien nagenoeg voltooid, met uitzondering van Tasmanië, waar het planten nog aan de gang is. Het plantseizoen liep hier enige vertraging op als gevolg van het natte weer. 

"In Queensland gaat het rooien bijna van start, maar in de deelstaat South Australia begint de oogst pas in december. Er is geen sprake geweest van grote weersproblemen en de oogst ziet er tot nu toe goed uit," vertelt Lechelle Earl, CEO van Onion Australia. 

Australië is in staat om jaarrond uien te leveren uit bewaring, hoewel er mogelijk aan het einde van het seizoen gedurende ongeveer een maand sprake zal zijn van een geringe beschikbaarheid, wanneer de uienvoorraden in de koelhuizen opraken. 

“Het afgelopen seizoen was zeer goed in termen van kwaliteit en aantallen en we verwachten het komende seizoen hetzelfde volume van zo'n 250.000 ton te oogsten. De aantallen Australische uien zijn vrij stabiel en bedragen tussen de 220.000 en 250.000 ton per jaar."

"Momenteel zijn de prijzen in de retailsector wat hoger, omdat we het einde van het seizoen naderen. Tijdens de lockdowns in Victoria en New South Wales was de horeca gesloten en dat had wel enige impact. Tegelijkertijd zagen we dat mensen meer thuis gingen koken en nam de retailafzet toe. Interessant was dat de grotere maten, die normaal voor de horeca bestemd zijn, nu naar retailers werden gestuurd en populair bleken onder de consumenten."

Lechelle vertelt dat het te vroeg is om al iets over de export te kunnen zeggen omdat de situatie rondom Covid erg veranderlijk is. Ze is er echter van overtuigd dat de handel aantrekt zodra wereldmarkten weer opengaan. 

"Naar alle waarschijnlijkheid zullen de kosten van de export hoger uitvallen omdat de beschikbaarheid van vrachtruimte veranderd is ten opzichte van de tijd voor de pandemie. In Australië hebben we al te maken met hogere input- en arbeidskosten in vergelijking tot andere landen. We staan echter bekend om onze hoogwaardige, veilige tuinbouwproducten. Het zal dus interessant worden om te zien hoe één en ander uit zal pakken." 

Australië kampt nog steeds met een tekort aan arbeidskrachten en dit zal met name in deelstaten waar de uien met de hand worden gerooid tot problemen kunnen leiden. In Queensland hebben uien een zachtere schil en worden ze handmatig geoogst. In andere staten worden de uien machinaal gerooid. 

"In de toekomst zal de behoefte aan mechanisatie toenemen om de afhankelijkheid van menselijke arbeid te beperken. Het nijpende tekort aan seizoensarbeiders, zoals backpackers, als gevolg van de sluiting van internationale en binnenlandse grenzen, heeft de druk op telers verder verhoogd, die met alle macht proberen om hun gewassen op tijd te oogsten."

Voor meer informatie: 
Lechelle Earl
Onions Australia
lechelle@onionsaustralia.org.au 

Publicatiedatum: