Zaaiuien zijn niet alleen in Nederland en België een belangrijke poot onder een heleboel akkerbouwbedrijven, maar zeker ook in omringende landen. Wat de arealen gaan doen is nog moeilijk te voorspellen, vooralsnog lijkt het areaal het komende seizoen in Nederland te dalen en in België stabiel te blijven, stelt Hazera.
Polen
Als we naar Polen kijken zien we dat 50% van het totale areaal van 25.000 ha vorig jaar (waarvan 2500 ha overwinteringsuien) bestemd is voor de schillerijen. Dit proces wordt in een ramp tempo geautomatiseerd. Tot een aantal jaar geleden was het goedkope arbeid uit Oekraïne die de werkzaamheden in deze industrie uitvoerden. De laatste jaren is het voor de Poolse agrarische industrie steeds moeilijker om arbeiders te vinden.
Het in rap tempo automatiseren van de schillerijen kan ook een gevolg hebben voor Nederland in de toekomst. Vonden vroeger veel uien van slechte kwaliteit hun weg naar Polen waar ze door huisvrouwen en gastarbeiders (1 miljoen mensen uit Oekraïne) uit gezocht werden en de goede nog geschild werden, kan dit misschien in de toekomst wel eens anders worden. Hierdoor kan het vangnet Polen voor de slechte kwaliteit uien uit Nederland wel eens wegvallen. Zaak om goed bij de les te blijven en dat begint met het zaaien van kwaliteitsuien.
Duitsland
Kijken we naar Duitsland dan gaan we uit van een totaal areaal van 12.500 ha, waarvan ruim 1.000 ha bio teelt. Er komt steeds meer opslagcapaciteit, met name voor het steeds groter worden biologische areaal uien, 10% van deze uien worden bewaard in ULO’s (Ultra Low Oxygen).
Engeland
Als we over de Noordzee kijken in Engeland zien we dat er het afgelopen jaar 6.600 ha zaaiuien stonden waarvan 2.200 ha rode uien. Het gemiddelde aantal ha uien per bedrijf is ongeveer 200 ha, en 95% van de uien in Engeland staan in het zuidwesten. De Engelse telers zaaien met een gemiddelde van 2,6 eenheden per ha om aan de vraag naar 60-80 mm te kunnen voldoen.
Frankrijk
Steken we het kanaal weer terug over komen we in Frankrijk terecht. Hier stonden het afgelopen jaar 7.000 ha zaaiuien, globaal kun je zeggen dat er 5.500 ha boven Parijs staat en 1.500 ha onder Parijs. Ook in Frankrijk zien we een steeds grotere vraag naar bio-uien.
Kort samengevat zien we dat de vraag naar bio-uien groter wordt, dat de schillerijen in Polen in een snel tempo automatiseren; kortom, ook in de om ons ringende landen is de uienmarkt volop in beweging.
Bron: Hazera