"Biologische sector neemt een meer centrale positie in"

Bionext aan tafel met nieuwe ministers

Tholen - Gisterenavond organiseerde het ministerie van LNV een speciale kennismakingsbijeenkomst met al haar stakeholders. Het programma bestond uit gesprekken met ministers Henk Staghouwer (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Christianne van der Wal (minister voor Natuur en Stikstof) over drie verschillende thema's waaronder gebiedsgericht werken, ondernemersperspectief en natuurinclusief denken en doen. Voor het laatstgenoemde thema was Michaël Wilde van Bionext namens de biologische sector uitgenodigd om aan te schuiven.

Door corona was het vooral een digitale bijeenkomst met livestream vanuit een studio in de Mauritskazerne in Ede. Terugkijkend is Michaël trots dat Bionext bij deze kennismakingsbijeenkomst aanwezig mocht zijn. "Het is toch een erkenning vanuit LNV dat biologisch de komende jaren een heel belangrijke rol gaat spelen. Wij nemen als biologische sector een meer centrale positie in dan voorheen. Ik ben vooral heel trots op wat we de afgelopen twee jaar als sector met elkaar hebben bereikt. We weten ons verhaal steeds beter over te brengen. Hierbij is en blijft het zoeken van verbinding heel belangrijk", reageert Michaël.

In de komende regeerperiode staat de natuur centraal. Volgens de kersverse minister van Natuur en Stikstof moet natuurinclusief denken en doen dan ook de norm worden: "De urgentie is hoog, er moeten grote stappen worden gezet", aldus minister van der Wal.

Michaël legde uit dat alleen door samen te werken met de overheid, maatschappelijke organisaties, andere boeren, banken, de retail en consumenten we pas echt vooruit komen. Hij nodigde de minister uit om in gesprek te gaan met de biologische sector omdat biologische ondernemers bij uitstek laten zien hoe natuurinclusieve landbouw in de praktijk er uit ziet: "Ecologie is één van de basisprincipes van het biologische systeem. Het is dan ook niet gek dat biologische boeren, als geen ander snappen hoe belangrijk het is om in harmonie met de natuur te werken. Gelukkig wordt dit gewaardeerd door een steeds meer consumenten waardoor ze ook een gezond verdienmodel hebben."

Henk Staghouwer

Hij geeft aan dat er ook al gesproken is over een vervolg. "De minister heeft aangegeven dat zij het zeker ziet zitten om met biologische ondernemers in gesprek te gaan. Daarom zal er een kennismakingsbezoek ingepland worden. Dit om verder te kunnen praten over hoe de biologische sector een belangrijke bijdrage kan leveren aan de noodzakelijke en urgente transitie naar voedsel produceren in samenwerking met de natuur."

Voor meer informatie: wilde@bionext.nl en www.bionext.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.