Christian Fockenberg, T. Stadtmann

"Aardappeltelers hebben eindelijk prijstoeslagen gekregen"

De consumptieaardappelmarkt bevindt zich momenteel op een dood spoor: "Vastkokende aardappelen zijn vermoedelijk voldoende voorhanden, waarbij er altijd meer gezocht wordt naar overwegend vastkokende en kruimelige aardappelen. Het uitsorteerpercentage is vergeleken bij de voorgaande jaren, zeker ook vanwege de afgelopen vegetatieperiode, relatief hoog. Alles bij elkaar strijden we al sinds weken om stijgende prijzen voor onze aardappelen uit bewaring, wat tijdens de kersthandel helaas niet mogelijk geweest is. Nu hebben telers eindelijk hun lang verwachte prijstoeslagen gekregen, wat naar ons idee ook absoluut noodzakelijk is", schetst Christian Fockenberg, één van de twee directeuren van T. Stadtmann uit Bottrop, de actuele aardappelmarkt.

Er zijn aardappelen van goede kwaliteit voorhanden, maar desondanks niet in zo'n rijkelijke mate als anders, waardoor de verschillen tussen bruto- en netto-voorraden aanzienlijk zijn. "Als de consumptieaardappelteelt in de toekomst niet onderworpen wil zijn aan de industrieaardappelteelt, moet het prijsniveau aan de eisen voldoen. Vanwege de hoge kwaliteitseisen aan consumptie-aardappelen wordt iedere vierde aardappel momenteel diervoeder; dit moet echter ook in de prijs meegenomen worden", vervolgt Christian. Juist in de Benelux-landen hebben de industriebedrijven hun capaciteiten uitgebreid, waardoor er meer grondstof gebruikt wordt en er aantrekkelijke prijzen betaald worden.


Christian Fockenberg, mededirecteur van de firma Stadtmann

Langzame start van het importseizoen
Ondanks de actuele omstandigheden blijft de consumptieaardappel-import momenteel nog beperkt. "We hebben in december voor speciale programma's kleinere hoeveelheden uit Cyprus afgenomen, vanwege de neerslag is een verdere aanvoer momenteel niet mogelijk. Israël zal vermoedelijk op zijn vroegst eind maart in marktrelevante hoeveelheden vertegenwoordigd zijn, Egypte misschien een paar dagen eerder. Tot dan is Frankrijk momenteel het enige alternatief, desondanks is ook daar de kwaliteit nog niet zo indrukwekkend. De Duitse voorraden zullen nog wel een tijdje voldoende zijn, waarna we op een gegeven moment over zullen stappen op vroege consumptieaardappelen uit Spanje en Portugal."

Uien en zoete aardappelen
Vanaf de jaren '50 vormen Duitse aardappelen in alle variaties de kerncompetentie van de firma Stadtmann, die in 1912 werd opgericht. Sinds lange tijd worden aanvullend ook uien, knoflook en zoete aardappelen aangeboden. "De zoete aardappelen komen o.a. uit Portugal, Spanje of Egypte, maar het leeuwendeel evenals de optisch gezien meest aantrekkelijke exemplaren worden nog steeds uit de VS afgenomen. Verkooptechnisch gezien is de handel in zoete aardappelen een uiterst grillige handel. Wat betreft de vraag lijkt de grote hype nu voorbij te zijn, hoewel er altijd een basishoeveelheid in de handel gevraagd wordt", aldus Christian. 

Vanwege areaaluitbreidingen en optimale koelopslagcapaciteiten heeft de verkoop van Duitse uien in de afgelopen jaren duidelijk aan betekenis gewonnen. "Momenteel slaapt de markt een beetje, maar de ui heeft zich vanuit telersoogpunt akkerbouwkundig gezien echter als interessant gewas weten te positioneren. Midden tot eind februari zullen de eerste Nieuw-Zeelandse vroege consumptieuien op de markt komen. De nieuwbouw van Duitse CA-magazijnen gaat natuurlijk ten laste van de import. Juist in deelstaat Nordrhein-Westfalen hebben in de afgelopen jaren veel nieuwe marktdeelnemers en zij-instromers voor de uienteelt gekozen, waardoor we tussen augustus en mei zo ongeveer een zelfvoorzieningsland zijn geworden."

Voor meer informatie:
Christian Fockenberg
Theodor Stadtmann GmbH & Co. KG
Gladbecker Straße 94
46236 Bottrop, Duitsland
T. +49 2041 18450
info@stadtmann-bottrop.de 
www.stadtmann-kartoffeln.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven