LKÖ week 7:

"Evenwichtige markt voor tafelaardappelen, stabiele uienprijzen"

De Oostenrijkse aardappelmarkt is grotendeels ongewijzigd gebleven ten opzichte van de voorgaande week. De markt blijft goed voorzien van goederen. Milde temperaturen, hoge bewaarkosten en toenemende kwaliteitsproblemen zorgen ervoor dat de aardappeltelers bereid zijn te verkopen. Er is echter geen sprake van marktdruk als gevolg van slinkende voorraden. Volgens de LKÖ leidt de aanhoudend hoge sortering op kwaliteit tot een snelle vermindering van de voorraden. Er is weinig nieuws te melden van de verkoopkant. De vraag van de binnenlandse retailers is kalm, zoals gebruikelijk is voor het seizoen. Uit de wintersportgebieden worden bevredigende verkoopcijfers gemeld. Anderzijds is er geen verbetering te melden in het toerisme in de steden.

De producentenprijzen zijn vorige week ongewijzigd gebleven. In Neder-Oostenrijk werden de tafelaardappelen aan het begin van de week meestal overgenomen tegen 18 tot 21 euro/100 kg. Voor kavels met een bovengemiddelde sortering bleven de prijzen ongewijzigd. Voor draadwormvrije, kleine premiumaardappelen met AMA-keurmerk kon 24 euro/100 kg worden gehaald. Voor Opper-Oostenrijk werden ongewijzigde prijzen tot 25 euro/100 kg genoemd.

Stabiel prijsniveau voor uien
De Oostenrijkse uienmarkt is weinig opwindend. De handel wordt door de boeren van voldoende goederen voorzien. Wat de verkoop betreft, lopen de binnenlandse zaken zeer bevredigend. Aan de exportzijde kunnen ook aanvaardbare afspraken worden gemaakt. Het is momenteel echter moeilijk om verdere prijsstijgingen door te drukken, zowel op de binnenlandse markt als op de exportmarkt, zodat er geen verandering in de producentenprijzen is ten opzichte van de vorige week. Aan het begin van de week werden de prijzen voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in kisten, meestal genoteerd op 16,- tot 20,- euro/100 kg, afhankelijk van kwaliteit en grootte.

Evenwichtige markt voor wortelen
De markt voor Neder-Oostenrijkse wortelen is goed in evenwicht. Een beheersbaar aanbod beantwoordt een kalme maar gestage binnenlandse vraag. Ook de export vindt plaats in een beheerste mate en tegen ongewijzigde voorwaarden. Er is geen verandering in de prijzen ten opzichte van de voorgaande weken. Aan het begin van de week werden voor wortelen in zakken van 5 kg, af laadperron, meestal 45 tot 50 euro/100 kg betaald, afhankelijk van de kwaliteit.

Bron: LKÖ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven