Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Roemenië zakt voor voedselzelfvoorzieningstest

Volgens een recent onderzoek van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INS) dekt de binnenlandse productie van Roemenië alleen de consumptiebehoeften van de inwoners van zes agrovoedings-producten. De laatste gegevens van Eurostat tonen dat Roemenië met 13,5 miljoen hectare het vijfde land in Europa is wat betreft landbouwareaal.

Op het gebied van groenten en fruit zijn ze echter in verschillende mate afhankelijk van import.

Lokale groentetelers voorzien in 82% van wat nodig is
Van groenten en peulvruchten produceert Roemenië:

  • 70,4% voor tomaten versus 73,9% in 2015
  • 79,65 voor gedroogde uien vs. 82,5% in 2015
  • 70,5% voor wortels versus 73,7% in 2015
  • 77,2% voor diverse groenten vs. 85,2% in 2015
  • 90,9% in meloenen vs. 95,1% in 2015
  • 75,8% voor peulvruchten versus 80% voor peulvruchten

Het laat een dalende trend zien, waarbij moet worden aangegeven dat de klimatologische omstandigheden in 2020 het tot een bijzonder zwak landbouwjaar maakte.

Fruit – lokale producenten zorgen voor 68,5% van de benodigde consumptiebehoefte
Wat betreft fruit heeft de lokale productie een appeltekort, terwijl in de andere categorieën de productie vrij dicht bij de consumptiebehoefte ligt. Voor kersen en morellen hadden ze in 2015 bijvoorbeeld een overschot.

In 2020 was de zelfvoorziening in fruit als volgt:

  • 68,5% voor fruit en fruitproducten in het algemeen
  • 86,8% voor appelen
  • 92,7% voor druiven
  • 97,2% voor pruimen
  • 92,6% voor kersen en morellen
  • 18% perziken en nectarines

Bron: Dutch Romanian Network

Publicatiedatum: