Nieuw-Zeelandse uienexporteur vreest slechtste exportseizoen in 30 jaar

Een uienexporteur uit Pukekohe (Nieuw-Zeeland) vreest dat dit het slechtste exportseizoen in 30 jaar zal worden. "De vrachtkosten zijn met wel 100 procent gestegen naar verschillende delen van de wereld," zei Mike Blake, directeur van de New Zealand Onion Company. Volgens Blake halveert Europa daarom het aantal uien dat het normaliter uit Nieuw-Zeeland zou afnemen, en de enige manier om dat te compenseren is de prijs te verhogen of minder te betalen aan de telers.

"Omdat Nieuw-Zeeland een hogere prijs vraagt, hebben de pakhuizen en supermarkten in Europa besloten om zo lang mogelijk met hun eigen productie door te gaan en het invoerseizoen te verkorten. In plaats van een vier- of zesweeks programma voor de verkoop van Nieuw-Zeelandse uien, hebben ze nu nog maar een venster van twee of drie weken."

Blake zei dat ongeveer een derde van de Nieuw-Zeelandse exportoogst van 180.000 tot 200.000 ton gewoonlijk naar Europa gaat. Beperkte hoeveelheden gaan naar Japan. De New Zealand Onion Company exporteert elk jaar 15.000 ton uien en Blake zei te verwachten dat dat dit seizoen met 30 procent zal dalen.

Ook de uientelers hebben een moeilijk jaar achter de rug. Zeer hete en droge omstandigheden aan het begin van het seizoen resulteerden in kleine uien met dunne schil en vervolgens werden de uien getroffen door meeldauw na hevige regenval.

Bron: nzherald.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven