Zambiaanse regering schort invoer uien en aardappelen op na telersprotest

Deze week heeft de Zambiaanse regering de invoer van uien en aardappelen opgeschort na protesten van telers. Volgens Green Mbozi, secretaris op het ministerie van Landbouw, heeft de regering besloten de invoer van uien en aardappelen tot nader order op te schorten na een vergadering met de Zambia National Farmers Union.Mbozi vertelde journalisten dat de regering ervoor wil zorgen dat de belangen van de lokale telers worden beschermd.

Aan het begin van de week uitte Jervis Zimba, de voorzitter van de landbouwersvereniging, zijn bezorgdheid over de overvloed aan geïmporteerde uien en aardappelen op de markt. Hij vroeg zich af wat de reden was voor de invoer van deze twee producten, die ter plaatse kunnen worden geteeld en die er momenteel ook in overvloed zijn.

Emmanuel Mwamba, voormalig ambassadeur van Zambia in Ethiopië en de Afrikaanse Unie (AU), zei dat de situatie nog is verergerd door het gebrek aan toegevoegde waarde in het land. "Omdat we seizoenstelers zijn en niet het hele jaar door produceren, pleiten we in het oogstseizoen voor een verbod op de invoer van uien, tomaten en aardappelen, en zodra het seizoen voorbij is, ontstaat er een tekort en stijgen de prijzen en wordt het invoerverbod weer opgeheven", zei hij op zijn Facebook-pagina.

In februari 2021 verbood de regering de invoer van uien en tomaten, maar het verbod werd later opgeheven in april van datzelfde jaar.

Frank Kayula, een voormalig directeur-generaal van de National Union for Small-Scale Farmers in Zambia drong er onlangs bij de regering op aan om een manier te vinden om een evenwicht te vinden tussen de import en de noodzaak om de lokale teelt te stimuleren.

Bron: vanguardngr.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven