Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties Wytse Oosterbaan (APH Group) en Fred Douven (abb Growers)

Handel met Oekraïne niet meer mogelijk

Tholen - Nadat de plotselinge militaire escalatie in Oekraïne een dag heeft kunnen bezinken, komen ook de eerste reacties los van bedrijven die handel drijven met het Oost-Europese land. Zij hebben contact gehad met hun Oekraïense partners en spreken kun afschuw uit over de situatie. De exporteurs geven aan dat handel met Oekraïne momenteel niet meer mogelijk is.

 


Foto's projecten van APH Group in Oekraïne vanuit betere tijden

Buitengewoon spannend
“Rusland en Oekraïne zijn landen waar we al jaren werken en waar we heel goed met de mensen kunnen opschieten. Voor hen vinden we dit echt heel erg. Het is voor beide landen een vreselijke situatie,” zegt Wytse Oosterbaan, CEO van APH Group. APH exporteert materieel voor de teelt en het verwerken van aardappelen, uien en wortelen en is onder meer actief in Oekraïne en Rusland. Wytse laat weten dat de Oekraïense grenzen gesloten zijn, de douane niet meer werkt, de douanedepots vol zijn en alle vluchten gecanceld zijn. “De handel in Oekraïne ligt stil en het ziet er niet naar uit dat dit de komende weken gaat veranderen.”

Wisselkoersen verslechteren
Zelf houdt APH vrachtwagens en containers tegen om te voorkomen dat de handel aan de Oekraïense grens blijft staan. Met betrekking tot de handel in Rusland geeft hij aan dat die situatie afhankelijk is van de sancties die getroffen zullen worden en omschrijft de toestand als buitengewoon spannend. “Voor alle Russen zal het na de sancties impact hebben.” Daarnaast ziet de CEO dat de koers van de Oekraïense grivna sterk verslechtert, evenals de roebel waardoor hij adviseert bij handel die nu nog voor Rusland klaarstaat, waarschijnlijk vooral bloemen, zo snel mogelijk af te leveren en direct af te rekenen.

Onwezenlijk
“Het is moeilijk en hard te geloven wat er gebeurt op dit moment. Het is onverwacht, de wereld is geschokt en wij ook,” zegt Fred Douven CEO van abbGrowers. Het bedrijf, dat is gericht op het telen, verwerken en vermarkten van blauwe bessen, heeft een verregaande samenwerking met Blueberry LLC in Oekraïne. Direct na het nieuws van de militaire escalatie zocht Fred contact met zijn Oekraïense partners en geeft aan dat het moeilijk praten is met mensen die net uit de schuilkelders komen. “Het is een hele onwezenlijke en moeilijke situatie voor alles en iedereen. Vorige week waren ze nog in Nederland; toen praatten we heel anders, niemand had dit verwacht dat de invasie met deze snelheid zou plaatsvinden.”


Fred Douven

Leveringen gestopt
Hij geeft aan dat donderdagochtend de laatste uitlevering bij de supermarkten is gedaan. In overleg met de Oekraïense partners is besloten de leveringen voorlopig te stoppen. Fred verwacht dat eerste levensbehoeften als groenten en fruit de Oekraïense grens wel kunnen passeren, maar hij voorziet dat het onmogelijk is om de bessen uit te leveren bij de supermarkten. “We hebben noodgedwongen moeten stoppen, het heeft op dit moment geen zin om blauwe bessen te sturen.” Desondanks is Fred bereid om bessen te sturen op het moment dat dit voor de voedselvoorziening noodzakelijk is. Van zijn partners hoort hij dat er in de supermarkten van Kiev wordt gehamsterd. 

Ondersteuning in hoop en geloof
Het project om de lokale Oekraïense blauwe bessenteelt in samenwerking met abbGrowers uit te breiden, gaat vooralsnog gewoon door omdat Fred er veel waarde aan hecht om de Oekraïense partners hoop te kunnen bieden en de mogelijkheid om, als de situatie stabiliseert, de draad weer op te kunnen pakken. “Het opkweken van planten en het aanplanten van nieuwe rassen; deze plannen laten we allemaal doorgaan. Het is belangrijk om de mensen ondersteuning en hoop te geven om zolang het kan, door te gaan. De hoop mag nooit verloren gaan.”

Bijdrage
Hoewel het zijn wens zou zijn dat er snel weer opgestart kan worden, vreest Fred echter dat, zelfs als de situatie spoedig stabiliseert, het zomaar een half jaar tot een jaar kan duren voordat alles weer op gang komt en loopt. Daarbij merkt hij op dat de foodsector daar zelf een bijdrage aan kan leveren door te zijner tijd producten ter beschikking te stellen en handel op te willen zetten. “We zullen alles doen om de zaak weer op gang te helpen.”

Voor meer informatie:
[email protected]
[email protected]