Rinus Wisse, Wiscomex:

"Uienmarkt vrij eenzijdig"

Tholen - Het is momenteel kalmte troef in de afzet van uien. "Een paar weken terug zijn een paar partijen - in mijn ogen op basis van immorele contractvoorwaarden - voor serieuze prijzen de boer op gegaan. Meer dan een stijging van de prijs bij de boer heeft dat niet opgeleverd, want je ziet dat er tot op heden nog heel weinig handel plaatsvindt, terwijl we nog altijd voor 16 cent uien staan te draaien met z'n allen", vertelt Rinus Wisse van Wiscomex.

"De vraag houdt namelijk nog altijd niet over. De gangbare jaarrond afzet naar West-Afrika en het Caribisch gebied blijft wel doorlopen, maar er is niets extra's. Toen drie weken terug de markt omhoog ging, werden er incidenteel extra uien besteld, maar toen bleek dat dit puur op basis was van de stijgende telersprijzen, was het ook weer snel over met de vraag. Bestemmingen als Ivoorkust, Guinee-Bissau en Mali zijn nou eenmaal in no-time overvoerd."

De situatie in Oekraïne heeft voor de uienmarkt volgens Rinus op dit moment weinig gevolgen. "Oekraïne was ook niet aan de markt. Een mogelijk effect zou kunnen zijn dat de teeltgebieden daar moeilijker te bereiken zijn en dat er door de stroom mensen die op gang komt meer vraag uit bijvoorbeeld Polen ontstaat. Maar er zitten in Europa nog zoveel uien. Bovendien zijn dan eerst Duitsland en Oostenrijk aan de beurt."

De logistieke situatie is volgens de exporteur onveranderd. "We krijgen alle uien goed weg, maar daar is ook alles mee gezegd. Of er nog een marktopleving komt, durf ik niet te zeggen. Maar de vraag moet wel heel serieus aantrekken, wil er echt wat veranderen. Het is een hele eenzijdige markt en het lijkt wel of dat steeds extremer wordt. Als handelaar moet je zorgen dat je andere activiteiten erbij doet, maar voor de verpakkers is het echt geen gezonde business. Zaak is om rustig te blijven en we moeten stoppen met het idee dat we de markt op lange termijn kunnen sturen."

Voor meer informatie:
Rinus Wisse
Wiscomex 
Schoorkenszandweg 23b
4431 NC ’s-Gravenpolder 
rinus@wiscomex.com 
www.wiscomex.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.