"Het paarse knoflookareaal is dit seizoen kleiner in Córdoba"

Het Andalusische Netwerk voor Meldingen en Fytosanitaire Informatie (RAIF) heeft een rapport uitgebracht over de huidige situatie van de knoflookteelt in Córdoba, dat met 38,7% van het areaal en 41,2% van de productie de grootste knoflookprovincie is in de Zuid-Spaanse regio Andalusië.

Qua rassen steekt Spring erboven uit. Deze variëteit is goed voor ongeveer 70% van het areaal in Córdoba. "Spring knoflook werd in de maand oktober geplant. Toen was er water beschikbaar en dus is het areaal ongeveer op peil. Paarse knoflook wordt daarentegen in december geplant. Het had toen al een hele tijd niet geregend en ook de weerberichten voorspelden geen regen in de daaropvolgende weken, dus veel telers kozen ervoor om niet te planten. Daarom is het paarse knoflookareaal kleiner dit jaar. Het totale knoflookareaal in Córdoba is met ongeveer 10% gedaald dit seizoen."

"De aangebrachte meststoffen hebben de gewasgroei weinig kunnen helpen wegens het gebrek aan regen en de beperkte irrigatie. Met nog ongeveer twee maanden voor de start van de oogst heeft het gewas een achterstand in zijn ontwikkeling", stelt het RAIF. "Aan de andere kant zijn er door het droge weer geen noemenswaardige plagen of ziekten te bespeuren en zijn er nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen toegepast."

"De knoflookoogst zal hoogstwaarschijnlijk lager liggen dan die van vorig seizoen. Hoewel de gewassen er nu al iets beter opstaan door de regen van de voorbije weken, komt de neerslag in veel gevallen eigenlijk te laat."

"Nu kunnen er schimmelziekten de kop opsteken, waarbij speciale aandacht moet worden besteed aan bladvlekken en roest, aangezien deze ziekten nauw verband houden met de weersomstandigheden. De regen en de milde temperaturen van deze dagen zouden de ontwikkeling en verspreiding van deze ziekten in de hand kunnen werken."

Bron: juntadeandalucia.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven