Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rassenonderzoek Uireka op alle drie de locaties gezaaid

Na de de rassenproef op proeflocatie Colijnsplaat, is begin deze week ook de rassenproef in Dronten en Schoonloo ingezaaid. Colijnsplaat (Rusthoeve; zavelgrond van rond 25% afslibbaar) is een van de drie proeflocaties waar het officiƫle Uireka Rassenonderzoek plaatsvindt. De andere twee locaties bevinden zich op de centrale klei (Biddinghuizen/Dronten) en op het Drentse zand (Schoonloo). Deze laatste locatie is bewust gekozen vanwege de zandgrond met maximaal 5% organische stof. Hiermee is deze locatie zoveel mogelijk representatief voor andere zandgronden in Nederland waarop uien worden geteeld.

Luc Remijn, onderzoekcoƶrdinator van proefuitvoerder UIKC: "Zeker in Colijnsplaat en Schoonloo waren de zaaiomstandigheden prachtig, in Dronten was het iets taaier maar ook daar ging het goed. Er is op alle locaties een mooi zaadbed gemaakt en het zaad aansluitend ook nog weggelegd op vochtige grond. Wel is er binnen afzienbare tijd wat regen noodzakelijk voor een goede kieming en weggroei." In Colijnsplaat bestaat de rassenproef uit 25 rassen, in Dronten uit 23 en in Schoonloo 18. Het zaaien is goed gelukt, alles zat voor 1 april in de grond."

De resultaten van de proef vormen de basis voor de Uireka Rassenlijst 2024 (publicatie augustus 2023). UIKC-onderzoekster Dominique Cammaert: "Deze rassenlijst is ook de eerste waarin de resultaten van Schoonloo op een onderscheidende manier beschikbaar komen. Eerder kan niet omdat de rassen volgens protocol minimaal 2 jaar beproefd moeten zijn alvorens ze op de rassenlijst te zien zijn."

In een extra toelichting geeft Luc Remijn aan dat er dit jaar vijf deelnemers zijn aan de fertigatie- en druppelirrigatieproeven. "Voor twee opdrachtgevers hebben we met een nieuw zaaisysteem gewerkt met 8 rijtjes op een bed van 1.50 meter. Op die manier leggen we de slangen ertussen, waarbij we denken dat het in een betere verdeling resulteert."

Bron: Uireka