Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Druppel op gloeiende plaat als wij de enigen blijven"

Agrarisch Ondernemer van het Jaar hoopt op meer bekendheid voor vegan landbouw

Tholen - Een jaar lang zullen ze de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2022 dragen. Joost van Strien en Chris Feickens van akkerbouwbedrijf Zonnegoed hadden wel gehoopt op de winst, maar waren toch ook erg verrast toen zij als winnaar uit de bus kwamen. 

"Er waren genomineerden die ook prima voor de winst konden gaan, wat ons betreft. Daarnaast is vegan landbouw nog iets nieuws en klein en dus vrij onbekend. De jury bestond uit een brede vertegenwoordiging van de hele sector en we vinden het een enorme blijk van waardering als zo'n nieuwe manier van landbouw gezien wordt. Daar zijn we heel dankbaar voor", vertelt Chris.

Nieuw?
Voor veel consumenten zijn vegan groenten nog een nieuw en onbekend begrip. "Ik raakte aan de praat in een vegan shop in Amsterdam en vertelde over vegan groenten. Je merkt dan dat veel mensen er nog nooit over na hebben gedacht dat de meeste groenten worden geteeld in afhankelijkheid van de (intensieve) veehouderij."

Hoewel vegan landbouw - akkerbouw zonder toepassing van dierlijke mest - nog redelijk onbekend is, echt nieuw kun je het eigenlijk niet meer te noemen. Op Zonnegoed is men er al jarenlang mee bezig voordat het Biocyclisch Vegan keurmerk in 2021 wordt toegekend. En op Proefboerderij Kollumerwaard doet het Louis Bolk Instituut al tien jaar onderzoek naar teelt met uitsluitend plantaardige meststoffen.

In Nederland is Zonnegoed tot nu toe de enige met dit keurmerk. In het buitenland, Griekenland, Duitsland en Belgiƫ, zijn er meer akkerbouwers die op deze manier telen. En ook in Nederland zouden het er meer mogen worden als het aan Chris ligt. Hij hoopt dat het winnen van de titel daarin gaat helpen. "In onze directe omgeving merk ik dat er met grote belangstelling meegekeken wordt. In het westen van het land is er een teler die binnenkort hoopt om te schakelen en er zijn ook telers die het eigenlijk al op deze manier doen, maar geen keurmerk hebben. Ik hoop dat dit alles voor reuring zorgt en dat er meer mensen zich aansluiten."

Urgentie
Om de vegan landbouw verder uit te breiden is zichtbaarheid nodig. "Mensen moeten het nut en de urgentie ervan in gaan zien. De veestapel krimpt, kunstmest wordt steeds duurder en we moeten de insleep van residuen - ook in de biologische mest, door het gebruik van gangbare stro - verminderen."

Is de landbouwsector klaar voor deze manier van telen? "Het is wellicht wat aan de vroege kant, maar dit is wel een richting die we op moeten. De vraag is nog of dit een niche blijft of dat het verder zal worden opgepikt door collega-boeren. Als wij de enigen blijven die dit op deze manier doen, blijft het een druppel op een gloeiende plaat. We gaan dus ons verhaal vertellen", besluit Chris.

Voor meer informatie:
Zonnegoed
Oud Emmeloorderweg 34
8307 RA Ens
[email protected] 
www.zonnegoed.nl