Maarten van Damme, Dacomex:

"Het kan alle kanten op met het slot van het uienseizoen"

Tholen - De situatie op de uienmarkt is momenteel niet makkelijk, aldus Maarten van Damme van Dacomex. "In het najaar probeer je zoveel mogelijk te exporteren, in het voorjaar is het echter vooral de kunst om het verlies zo veel mogelijk te beperken. Er gaan te weinig uien weg om de baalprijs naar boven te krijgen en het verschil met de prijs bij de boer is minimaal, waardoor er van marge nauwelijks sprake is."

Jan, Martin en Maarten van Damme. Foto: Eqraft

"Op zich is de vraag naar uien nog wel vrij breed, maar er zijn geen grote bestemmingen aan de markt. Oost-Europa laadt nu nog veel uien in Duitsland, vanuit Afrika is het rustig en binnen Europa gaat er overal wel wat heen. Al die kleine beetjes komen samen tot zo'n 17.000-18.000 ton export in de week", constateert Maarten.

Of er nog een opleving kan komen, vindt hij lastig te voorspellen. "Dat heeft alles met de voorraad te maken, maar daarover zijn de meningen verdeeld. Mogelijk kan vraag uit Oost-Europa nog voor een marktopleving zorgen, maar we moeten wel oppassen dat de prijs dan niet gelijk zo naar boven gaat dat we ons weer uit de markt prijzen. In het najaar was er sprake van een stabiele markt, maar nu kan de markt bij het minste of geringste stijgen of dalen. Het kan alle kanten op."

"Kwalitatief zijn de uien prima. Een paar weken terug hadden we nog partijen met schot, maar dat zien we nu niet meer. De rode uien zijn echt op aan het raken. Die zijn echt schaars en gaan voor hoge prijzen weg. Gele uien zijn er nog voldoende, alleen de grote maten zijn beperkt beschikbaar, maar dat zal met twee weken met de nieuwe Spaanse oogst ook weer deels teniet worden gedaan."

Voor meer informatie:
Maarten van Damme
Dacomex
+31 (0)166 662 550
maarten@dacomex.nl 
www.dacomex.nl     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven