Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onttrekkingsverboden Noord-Brabant

Angst voor mislukte oogsten door voorjaarsdroogte

De voorjaarsdroogte zorgt bij vele telers en tuinders voor grote zorgen. Door sommigen wordt zelfs gewaarschuwd voor dreigende voedseltekorten door mislukte oogsten. De komende twee weken wordt er echter vooralsnog ook geen regen verwacht.

Het gemiddelde neerslagtekort is nu zo'n 60 millimeter, blijkt uit de neerslagmonitor van het KNMI. Daarmee is dit jaar, tot nu toe, een van de droogste sinds het begin van de metingen in 1906, zo meldt NOS. Boerenbelangenvereniging ZLTO luidt de noodklok vanwege het droge voorjaar. Omdat er geen regen valt dreigen oogsten te mislukken, wat kan leiden tot voedseltekorten. Volgens bestuurslid Janus Scheepers ontkiemen de zaden niet omdat ze droog in de grond liggen. "We kunnen de gepote en gezaaide planten niet boven krijgen of in leven houden, zo vroeg in het jaar al. Als de oogsten deels mislukken, is de vraag of er straks nog genoeg betaalbaar voedsel is", zegt Schepers.

Tegen RTL Nieuws vertelt Boer Hendrik Jan ten Cate in Zeeland over de gevolgen. "Van suikerbieten tot aardappelen en wortels, de afgelopen maanden is van alles in de grond gegaan, maar de grond is nu droog en heeft een dikke kleikorst. Er komt weinig doorheen en er gaan veel plantjes dood." Het baart hem veel zorgen. "Het is nog te vroeg om te spreken van een mislukte oogst, maar je zaait een groot aantal en er komt maar een minimaal aantal omhoog. De oogst wordt wel spannend." Ook de consument zal er wat van merken. "Mede door de oorlog in Oekraïne zijn de kosten voor boeren al aan het stijgen, en als je dan ook minder opbrengst hebt, dan zullen de prijzen wel omhoog moeten gaan."

"Boeren liepen de afgelopen jaren meermaals op hun tandvlees door de droogte en zullen hoogstwaarschijnlijk steeds vaker last krijgen met neerslagtekorten", voorziet droogte-expert Gerard van der Linden van Wageningen University & Research in het AD. "Hoe erg dat is, hangt er enorm vanaf wanneer het droog wordt. De aardappelen zitten bijvoorbeeld nu al in de grond en die moeten een start maken met genoeg water."

"Dit jaar geeft heel duidelijk aan dat we het grondwaterpeil moeten herstellen", aldus Scheepers van ZLTO. "Hierover is contact met waterschappen en grondgebruikers. Nederland verandert momenteel sowieso in rap tempo, er is geld nodig om de droogte aan te pakken." Via het Deltaprogramma Zoetwater worden wel degelijk maatregelen uitgewerkt voor slim waterbeheer ten tijde van schaarste (bijvoorbeeld via bassins), wordt er een praktisch toepasbare droogte-indicator ontwikkeld en worden afspraken gemaakt over de waterverdeling tussen de regio’s. 

Sproeiverbod Noord-Brabant
In verschillende Brabantse gebieden, zoals de Dongevallei, de Brandse Vaart en zijbeken, Kibbelvaart , Lokkervaart en Bosloop, De Wouwse gronden en Bleekloop en Zoom, mag er al geen water meer uit de watergangen en aangesloten sloten en beken worden gehaald voor bijvoorbeeld besproeiing van de velden. Dit meldt Waterschap Brabantse Delta. Het onttrekkingsverbod geldt vanaf dinsdag 3 mei 2022 en duurt tot dat het wordt ingetrokken. 

"In 2018 en 2019 was het ook heel erg droog", zegt tuinder Janus Scheepers tegen Omroep Brabant. "Wat we in die periode hebben geleerd is dat we de akkers een klein beetje moeten beregenen. Zodat de bovenlaag nat wordt en dat draagt bij aan de groei van de planten. Het zou nu moeten gaan regenen zodat de bovengrond nat wordt en dan kunnen de planten veel makkelijker doorgroeien." Alle hoop is nu gevestigd op een natte mei.

Publicatiedatum: