Spaanse vroege knoflookseizoen begint met goede maatvoering

De eerste oogst van vroege Spaanse knoflook geniet van gunstige weersomstandigheden. De bollen zijn van zeer goede kwaliteit en ook de maatvoering is prima, zo werd medegedeeld op de algemene vergadering van de Spaanse organisatie Anpca, de grootste Europese vereniging van telers en handelaren van knoflook. De organisatie vertegenwoordigt een areaal van 15.397 hectare in 2022 en een afzet van meer dan 256 miljoen kilo in 2021. Daarmee neemt het meer dan 80% van de Spaanse en 65% van de Europese knoflookafzet voor zijn rekening. Bij de vereniging zijn 67 handelsbedrijven en bijna 1.800 teeltbedrijven aangesloten.

Penningmeester Andrés García bracht een analyse van de internationale situatie. De algemene trend in de AGF-sector is er een van onzekerheid en ook knoflook ontsnapt daar niet aan. Door de situatie van het internationale transport, de inflatie, de sterkte van de dollar en de oogstvoorspellingen in andere knoflooklanden kan er weinig met zekerheid gezegd worden over het verloop van dit nieuwe Spaanse en Europese knoflookseizoen.

Ook de hervorming van de Spaanse arbeidswetgeving kwam ter sprake. De zorg werd geuit dat de wetswijziging het de telers en pakstations moeilijker zal maken om een beroep te doen op handenarbeid. De sector is jaarlijks goed voor meer 750.000 daglonen. "Op arbeidsvlak wordt het een gecompliceerd seizoen, want de teler wordt gedwongen om van meet af aan personeel in dienst te nemen met een discontinu vast contract zonder te weten of deze of gene werknemer al dan niet geschikt is voor het werk op het veld. Het werk op de knoflookpercelen is duidelijk van tijdelijke aard en in veel gevallen is het sterk afhankelijk van onvoorspelbare situaties tijdens de oogst", zei voorzitter Juan Salvador Peregrin.

Daarnaast kwamen onderwerpen aan de orde als de nieuwe Voedselketenwet en de problematische toepassing ervan in een sector waar bijna 60% van de oogst wordt geëxporteerd. "In relaties met internationale klanten moeten we ons onderwerpen aan de wetgeving van het land van de kopers. In veel gevallen kennen we die regelgeving niet eens goed en internationale kopers slikken onze wetgeving niet", zei Antonio Escudero, vicevoorzitter van Anpca.

Een ander punt van zorg in de sector is het gebrek aan gewasbeschermingsmiddelen. Er werd een vergelijkende tabel gepresenteerd met de actieve ingrediënten die voor knoflook zijn toegelaten in Italië, Frankrijk en Spanje. Daarbij werd onderzocht wat de mogelijkheden zijn om actie te ondernemen om voor bepaalde ingrediënten ook in Spanje een vergunning te verkrijgen. "De 'van boer tot bord'-strategie van de Europese Commissie maakt het uiterst moeilijk om nog knoflook te telen in Europa", zei José Carlos Arroyo, secretaris van de vereniging.

Op het einde van de studiedag presenteerde Servalesa, een bedrijf gespecialiseerd in bio-oplossingen, enkele nieuwigheden uit zijn assortiment voor de knoflookteelt. De focus lag op twee producten voor knoflookzaadbehandeling om een goede gezondheid van de gewassen te garanderen en op een biostimulant voor de goede ontwikkeling van de plant.

Voor meer informatie:
ANPCA
Plaza Arrabal del Coso, s/n. Aptdo 66.
16660 Las Pedroñeras (Cuenca) - Spanje
Tel: +34 967 16 10 11
info@anpca.es 
www.anpca.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.