Het terugdringen van plastic is wereldwijd een hot topic. Zo geldt in de EU een verbod op verschillende soorten wegwerpplastic. Frankrijk gaat nog een stapje door de Agec-wet aan te nemen, die het in plastic verpakken van onder andere groente en fruit verbiedt. JASA zet de regelgeving hierbij op een rijtje:

Sinds 1 januari 2022 mogen in Frankrijk geen groente en fruit meer worden verkocht in plastic verpakkingen. Deze nieuwe wet is ‘contre le gaspillage’ (tegen verspilling) en vóór de circulaire economie. 

Wat de Agec-wet inhoudt
De wet verbiedt het om groenten en fruit of delen daarvan, zoals stengels, bladeren en pitten, in plastic te verpakken. Niet alleen plastic trays en gesealde schaaltjes zijn verboden, maar ook plastic (kleef)banden, die bijvoorbeeld voor bananen worden gebruikt, zijn niet meer toegestaan. In Frankrijk werd 37% van alle groente en fruit verpakt, waarvan de helft in plastic. Met de Agec-wet verwacht de Franse overheid jaarlijks meer dan een miljard plastic verpakkingen te vermijden.

30 producten in duurzaam verpakkingsmateriaal
In de praktijk blijkt de nieuwe wet van toepassing te zijn op zo’n 30 producten. Die producten moeten vanaf nu of los of in een papierverpakking worden verkocht.

Dat gaat om de volgende groenten: prei, courgette, aubergine, paprika, komkommer, aardappelen, wortelen, ronde tomaten, uien, rapen, kool, bloemkool, pompoen, pastinaak, radijs, aardperen en wortelgroenten.

De Agec-wet heeft betrekking op de volgende fruitsoorten: appelen, peren, sinaasappelen, clementines, kiwi's, mandarijnen, citroenen, grapefruit, pruimen, meloenen, ananas, mango's, passiefruit, kaki. 

Uitstel en uitzonderingen 
Er zijn uitzonderingen op deze nieuwe regel. Voor de volgende producten geldt een overgangsperiode tot 2023 of tot 2026. Deze producten mogen voorlopig nog wel in plastic verpakkingen worden verkocht:

  • Kwetsbare groenten en fruit (zoals cherrytomaatjes, spruiten, sperziebonen, lente-ui, druiven, perziken, nectarines en abrikozen, sla en taugé).
  • Klein fruit (zoals kersen en cranberries) 
  • Bewerkte AGF (zoals gesneden fruit)
  • Zachtfruit (zoals bramen)
  • Rijpe kwetsbare producten 

Ook mag er een plastic verpakking worden gebruikt als meer dan 1,5 kg van een product wordt verpakt. 

De wet in vergelijking met Nederland
De Agec-wet gaat verder dan de Europese regels en ook in Nederland geldt nog niet zo’n strenge wet. Wel wordt in Nederland hard gewerkt aan het terugdringen van plastic verpakkingen. Zo hebben Nederlandse supermarkten dit jaar als doel om 10% minder verpakkingsmateriaal te gebruiken voor groente en fruit, ten opzichte van 2018. Ook verstrekken Albert Heijn en Lidl geen plastic opbergzakjes meer en heeft Albert Heijn de ambitie op verpakkingen (in bredere zin) om in 2025 20 miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal te gebruiken.

JASA’s duurzame verpakkingen
De nieuwe Franse wet komt voor velen als een verrassing en brengt daardoor extra uitdagingen met zich mee voor diverse bedrijven en ondernemers. Zo ook voor Julien Ferte, directeur van Hexa-Pac. Wij spraken Julien over de Agec-wet en wat de wet betekent voor zijn bedrijf.

“Bij Hexa-Pac willen we de beste verpakkingsoplossingen en -machines aanbieden. Van het begin tot het einde van de verpakkingslijn - we luisteren naar de behoeften van de klant en bieden passende technische oplossingen. Nu deze nieuwe wet is ingevoerd zijn de wensen en behoeften van de klanten veranderd en moeten er nieuwe geschikte verpakkingsoplossingen worden gevonden. JASA kan daarbij helpen."

Productleader op het gebied van papierverpakkingen
JASA Packaging Solutions is marktleider en productleider op het gebied van papierverpakkingen. "We kunnen alle papiersoorten en duurzame verpakkingsmaterialen draaien op onze verpakkingslijnen. Jaren geleden hebben we onze focus gelegd op papierverpakkingen. Die keuze maakten we omdat we het bij JASA belangrijk vinden om een bijdrage te leveren aan het reduceren van plastic en zo een positieve impact op het milieu willen maken. Hierdoor hebben we nu jarenlange ervaring met allerlei papieroplossingen. Met onze innovatieve en milieuvriendelijke verpakkingen hebben we een unieke plek in de markt veroverd. "

Alle papiersoorten onder één dak
Uniek aan JASA is dat het bedrijf alle papier- en kartonsoorten en -verpakkingen kunnen verwerken op onze verpakkingsmachines. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verticaal verpakt, volledig gecoat, partieel gecoat, met of zonder sealen, horizontaal verpakt, sleeves en plano-oplossingen. 

Julien: "Je stapt niet zomaar even over van plastic op papierverpakkingen. Je wilt namelijk niet alleen de beste verpakking, maar juist de beste combinatie van het product, de verpakking en het verpakkingsmateriaal realiseren. JASA is een veelzijdige, ervaren en betrouwbare partner op het gebied van papierverpakkingen. We geven onafhankelijk advies en denken graag mee over de beste (papier)oplossing voor een specifiek product."

Flexibele verpakkingslijnen
De Agec-wet vraagt om flexibiliteit, zowel van bedrijven als van verpakkingslijnen, zo merkt Julien: “Sommige klanten hebben flink geïnvesteerd in een verpakkingsmachine, om bijvoorbeeld een verpakking met folie te draaien. Nu ze ineens papiermateriaal moeten draaien kunnen we samen kijken naar de beste oplossing. Daarom hebben we bij JASA de Hybrid verpakkingsmachine ontworpen. Hiermee maakt JASA het mogelijk om ook in papier snel, flexibel en met minimale omsteltijden te verpakken."

JASA’s Hybrid
De revolutionaire Hybrid verpakkingsmachine is een combinatie van de intermitterende JASA350 verpakkingsmachine en de JASA Continu Machine. Door deze combinatie wordt de juiste sealdruk gewaarborgd en zit er een verwisselbaar sealsysteem in de verpakkingsmachine. Het verwisselbare sealsysteem biedt de mogelijkheid om per verpakkingsmateriaal het meest geschikte sealprofiel toe te passen. Ook kan er binnen enkele minuten worden overgeschakeld op een ander verpakkingsmateriaal.JASA’s Hybrid

Duurzame verpakkingen voor een duurzame toekomst
De nieuwe Franse wet laat goed zien hoe de verpakkingsindustrie kan bijdragen aan een duurzame wereld. Met onze milieuvriendelijke én turn-key oplossingen kunnen we je helpen om ook jouw product in een duurzaam jasje te steken. Julien: "Het is goed en in ieders belang dat we in de verpakkingsindustrie blijven verbeteren, ook op het gebied van duurzaamheid. Dat de nodige uitdagingen en risico’s met zich mee, maar dat hoort ook bij het vak."

Wilt u meer weten over alle papier oplossingen die JASA aanbiedt, bezoek dan de open dagen van 20 – 24 juni.

Voor meer informatie:
Denise Baths
JASA Packaging Solutions
Hoofdkantoor

Tel.: +31(0)72 561 2700
d.baths@jasa.nl
www.jasa.nl