AMA-marktrapport:

'Oostenrijks uienseizoen 2021 bijna ten einde, aardappelprijzen iets verhoogd'

De verkoop van Oostenrijkse uien van de oogst van 2021 loopt volgens de AMA langzaam ten einde. Ook al sluiten de Oostenrijkse pakhuizen geleidelijk hun deuren, de aanvoer van Oostenrijkse uien zou tot aan de oogst van de winteruien gegarandeerd moeten zijn.
De telersprijzen in Niederösterreich konden onlangs met gemiddeld 20,00 euro per 100 kg verhoogd worden. Daarmee ligt het prijsniveau weliswaar nog steeds 10% lager dan vorig jaar op dit tijdstip. Het maximale is dus nog niet bereikt.

Afname van het uienareaal zichtbaar
Volgens de LKNÖ duiden prognoses over de ontwikkeling van het uienareaal op basis van de zaaigoedverkoop 2022 op een merkbare areaalafname van 10 tot 15%. De zeer hoge marktprijzen bij graan en oliehoudende zaden zijn hiervan de oorzaak. Daarbij is het uienareaal vooral in de niet-geïrrigeerde gebieden kleiner geworden. De teelt van biologische uien wordt wel nog steeds gestimuleerd, hun aandeel aan het totale uienareaal wordt inmiddels op 15 tot 20% geraamd.

Telersprijzen van consumptieaardappelen licht gestegen
In april was het aanbod aan premium aardappelen al redelijk beperkt. De telersprijzen in Niederösterreich konden daarom in week 15 licht worden verhoogd. Voor draadwormvrije premium aardappelen met AMA-keurmerk werd maximaal 26,00 euro per 100 kg betaald. Een stijging van 8% ten opzichte van de voorgaande weken. De ontwikkeling van de afzet in het horecasegment was dynamisch. Het stadstoerisme komt geleidelijk terug en zorgt voor impulsen bij de buitenshuisconsumptie.

De Oostenrijkse vroege aardappelbestanden hebben zich dankzij de goede weersomstandigheden zeer goed ontwikkeld. De laatste week van mei of de eerste week van juni rekent men op de eerste partijen van dit jaar uit Burgenland en het zuiden van Steiermark. Afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid zal Niederösterreich na één of twee weken volgen.

Bron: AMA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven