Tholen - "Op de aardappelmarkt is deze tijd van het jaar sprake van een transitiemoment." Dit vertelt Jurgen Duthoo van Warnez. "Een aantal zijn nog bezig met het laatste beetje lokaal product en anderen maken de keuze voor de primeuraardappelen uit Zuid-Europa, en met name Spanje."


Julie Warnez en Jurgen Duthoo op de afgelopen Fruit Logistica

"Er is wel wat vertraging uit Spanje door de slechte weersomstandigheden", gaat Jurgen verder. "Hierdoor ondervonden de aardappelen wat groeiproblemen, maar inmiddels loopt het allemaal vrij vlot. Op de opbrengst zou het onstuimige weer wel wat invloed kunnen hebben. Over kwaliteitsproblemen hebben wij in ieder geval zeker niet te klagen. Voornamelijk vanwege de goede opvolging van onze mensen aldaar."

De droogte in België tot eind mei zou, volgens Jurgen, wel  consequenties kunnen hebben voor de nieuwe oogst. "Tot en met week 20 was het neerslagtekort te vergelijken met het recordjaar 1976. Dit kan de nodige gevolgen hebben voor de vroege oogst, maar door de recente neerslag en voorspelde regen voor de komende dagen zal het uiteindelijk te overzien zijn, verwacht ik. Over de bewaaroogst van september/oktober valt nog geen definitieve conclusie te trekken. Dit ligt nog ver weg en in het verleden hebben we gezien dat alles snel kan herstellen als er weer wat neerslag valt."

Bij Warnez zien ze wel een verschuiving in de aardappelmarkt ontstaan. "Waar de consumptie van verse aardappelen een daling kent, groeit het volume in vers verwerkte aardappelen", legt Christophe De Loore van Warnez uit. "De oorlog, gepaard met de hoge inflatie en bijkomende prijsstijgingen, hebben er ook voor gezorgd dat de consument bewuster koopt. Waar bio minder snel zijn weg naar de klant vindt, stijgt het volume in hard discount, met onder andere ook bulkaardappelen. Door de stijgende vraag naar gebruiksgemak zien we bijkomend dat het aandeel maaltijdboxen ook blijft groeien. "

Het nieuws dat sommige telers een deel van het areaal gaan gebruiken voor de graanteelt baart Jurgen geen zorgen. "Het is moeilijk te kwantificeren hoeveel dat er zijn, maar de aardappel zal altijd een belangrijke teelt blijven voor West-Europa. Het graanverhaal kan natuurlijk ook een tijdelijk verhaal zijn, waardoor ik verwacht dat er altijd voldoende afzetmogelijkheden voor aardappelen zullen zijn. Hier zal de aardappel altijd een significante rol blijven spelen ", besluit hij.

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 – Tielt - België
+32 051 400812
info@warnezpotatoes.be        
www.warnezpotatoes.be