Tholen - Echte pieken zijn er in de verkoop van de gesneden uien steeds minder, maar als je over een piek praat, dan is de tijd van de Hollandse nieuwe haring bij Smit's Uien er zeker eentje. "Dan vliegen bij ons de 25 grams zakjes en de 1 kg uienblokjes de deur uit. Bedrijven hebben allemaal tekort aan personeel en daarom bestellen ze meer gesneden uien", vertelt Raymond Mahieu.

Volgens Raymond is de haringtijd echt een Hollandse aangelegenheid. "Je ziet het ook wel beetje in Belgiƫ, Scandinaviƫ en een beetje in Duitsland, maar het is vooral een Nederlands ding. Overal staan er kraampjes met vlaggetjes om de nieuwe haring te promoten. Ook onder de jeugd is de nieuwe haring weer groeiende. Met de coronamaatregelen afgelopen twee jaar daalde de afzet even omdat er minder markten open waren, maar in totaliteit wordt er weer meer haring gegeten dan een aantal jaar geleden.""Vroeger dachten mensen dat goede haring alleen uit de viskraam kon komen, maar de laatste jaren is ook het bakje met twee stuks haring bij de supermarkten erg in opkomst. En laten wij van veel supermarkten nu indirect de leverancier zijn van de gesneden uien," vertelt Raymond.

In de luxere restaurants wordt de haring nog weleens gegarneerd met rode uienringen, maar de meeste haring wordt ouderwets gehapt met wat gesneden uitjes erop. Smit's Uien kan de komende weken dan ook nog haar lol op. "Vroeger duurde de piek van de Hollandse Nieuwe wel zes weken. De grootste drukte zit nu vooral de week voor en de twee weken na het startschot van de Hollandse Nieuwe."

Voor meer informatie:
Raymond Mahieu
Smit's Uien
Elbe 33 - 37
2491 BT Den Haag
Tel: +31 (0)70 3271061
Raymond@smitsuien.nl
www.smitsuien.nl