"Wees bewust van risico’s knolcyperus"

Blijf alert op knolcyperus en zorg dat percelen vrij zijn van dit probleemonkruid. Dit meldt ZLTO. Let er ook op bij import van plantmateriaal uit andere landen.

Ondernemers in de sector dienen zich goed bewust te zijn van de risico’s en gevaren van een knolcyperus-besmetting. Voor besmette percelen geldt een teeltverbod. De gebruiker van het perceel moet bovendien maatregelen nemen om het probleemonkruid te vernietigen en verspreiding tegen te gaan; lees hier het teeltvoorschrift van de NVWA.

Als men nieuwe percelen op het oog heeft voor de teelt, dan wordt geadviseerd door Naktuinbouw om te controleren of deze vrij zijn van knolcyperus. Controle is mogelijk door het perceel te bezoeken en kijken of het probleemonkruid aanwezig is. Vraag daarnaast de teelthistorie op bij de verhuurder van het perceel, of bij de NAK: de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen.

De NAK houdt een historie bij van alle percelen die besmet zijn geweest met knolcyperus. Deze data zijn niet openbaar, maar bij gerichte vragen over een perceel in optie kunnen zij eventuele vragen beantwoorden.

Andere landen
Daarnaast wordt geadviseerd goed op te letten bij plantmateriaal of kluitgoed uit andere landen. Er zijn gevallen bekend van buitenlandse percelen die besmet zijn met knolcyperus. In Nederland geldt dus een teeltverbod voor besmette percelen. Ook in België gaat een teeltverbod gelden, vanaf 2023.

Bron: ZLTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.