Op de Moldavische groenten- en fruitmarkt is het niveau van de gemiddelde groothandelsprijzen voor gele uien al meer dan een maand niet onder 8 MDL/kg (€ 0,41/kg) gezakt. De prijzen in augustus waren bijna dubbel zo hoog als vorig jaar (€ 0,23/kg) en meer dan twee keer (€ 0,18/kg) hoger dan in een niet minder droge augustus 2020.

De oogst zit al op 75% en er is veel gemiddelde kwaliteit in het land, maar de prijs daarvoor blijft nog steeds op het maximumniveau van de periode van vijf jaar. Volgens deelnemers aan de groentemarkt is de belangrijkste reden voor deze situatie het feit dat het grootste deel van de verkoopbare uien de groothandelsmarkt niet bereikt, omdat ze onmiddellijk op het veld worden verkocht.

Terzelfder tijd bereikt het grootste gedeelte van de commercieel geoogste uien de opslagfaciliteiten niet, hetgeen betekent dat zij niet in een strategische reserve voor de winter worden opgeslagen. We kunnen er dus vanuit gaan dat er in Moldavië gedurende zeer lange tijd - althans tot het volgende seizoen - geen goedkope, plaatselijk geteelde uien zullen zijn.

Een aanzienlijk deel van de verhandelbare Moldavische uien gaat letterlijk van het veld naar Oekraïne, waar de prijzen, hoewel ze zijn beginnen te dalen, nog steeds veel hoger liggen (€ 0,55/kg).

Bron: east-fruit.com