Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijs ruim 10% hoger

Duitse import verse groenten en fruit ook in juli weer fors lager

Ook in juli is de Duitse import van verse groenten en fruit weer fors achtergebleven bij dezelfde maand in het afgelopen jaar. In juli dit jaar bleef de import steken op 681.000 ton tegen 801.000 ton in juli 2021. Dat was 15% of 120.000 ton minder dan in juli 2021. Daarmee was daling van de import in juli nog wat forser dan in de eerste helft van het jaar. Over de eerste 7 maanden van dit jaar bleef de Duitse import van verse groenten en fruit 12% achter bij die in de eerste 7 maanden van 2021. Vergeleken met dezelfde periode in 2020 was het negatieve verschil nog wat groter. In waarde gezien was de import in juli ook kleiner dan in juli vorig jaar, nl. 7,65 tegen 7,80 miljard euro.
De gemiddelde importprijs was in de eerste zeven maanden van dit jaar ruim 10% hoger dan in dezelfde maanden van 2021, zo blijkt uit een analyse van Fruit & Vegetable Facts. 



Uit Nederland in juli 10% minder en in eerste 7 maanden zelfs 20% minder
De import van verse groenten en fruit uit alle 5 de belangrijkste leveranciers was in de eerste 7 maanden van dit jaar kleiner dan vorig jaar. Spanje als veruit de belangrijkste leverancier, maar leverde 10% minder, Nederland maar liefst 20% minder, en Italië 13% minder. De import uit Costa Rica bleef “maar” 5% achter en die uit Ecuador daalde zeer fors, nl. met 24%. Er waren echter ook landen die in de eerste zeven maanden van dit jaar wel meer verse groenten en fruit aan Duitsland geleverd hebben. Het gaat hierbij om: Marokko +16%, Zuid-Afrika +10%, Peru +8% en Portugal +16%. De Duitse import uit Zuid-Afrika en Peru betreft overigens veelal re-export via Nederland. De gepresenteerde cijfers in deze analyse hebben als bron het Statistisches Bundesambt (SBA). Deze bron hanteert in principe het land van oorsprong. Dit in tegenstelling tot Eurostat: deze bron hanteert het land van herkomst (“laatste haven”).


Van vrijwel alle producten minder ingevoerd
Van alle belangrijke producten is de Duitse import in de eerste 7 maanden kleiner geweest. In juli was dat niet anders dan de maanden ervoor. Bananen is het belangrijkste Duitse importproduct als het om
verse groenten en fruit gaat. In juli was de import 12% kleiner en over de eerste 7 maanden gezien was de min 9%. Bij tomaten was dat -12% voor juli en -16% voor januari-juli. Bij komkommers was
resp. -28% en -14%, bij appelen -12% en -13%, bij paprika’s -15% en -7%. Uitzonderingen als het om de trend over de eerste 7 maanden gaat waren: druiven (+6%), meloenen (+20%), avocado’s (+2%), bloemkool/broccoli (+14%) en blauwe bessen (+3%).

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com 
fruitvegfacts@gmail.com 

Publicatiedatum: