Adrie Kleinjan, Kleinjan's Aardappelhandel:

"Aardappelprijs is niet te hoog, maar bijkomende kosten maken het duur"

Tholen - Het weer bepaalt momenteel in grote mate de aardappelmarkt. "Dat is ook met het weekend voor het deur nog een onzekere factor. Hadden we in eerste instantie te weinig neerslag om te oogsten en moesten er op veel plekken beregend worden voor de groei of om te kunnen oogsten, nu is er in het zicht van de haven op veel plekken te veel regen gevallen om te oogsten", zegt Adrie Kleinjan van Kleinjan's Aardappelhandel uit Goudswaard.

"Dit geeft op dit moment even een marktverstorend effect, nadat we uit een situatie komen dat we alles konden plannen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de aardappelen goed geoogst kunnen worden. Onze lieve Heer heeft zelf beloofd dat zolang de aarde bestaat zaaiing en oogst niet zullen ophouden. De vraag is alleen hoe de aardappelen kwalitatief uit de natte grond komen. Het zal tijd kosten om de aardappelen te drogen en bovendien kost het veel energie, wat vandaag de dag één van de grootste vraagstukken is met alle kosten die het met zich meebrengt", vervolgt de aardappelhandelaar.

"De aardappelexport liep bij de start van het seizoen voortvarend, ook wel richting nieuwe bestemmingen. Nu zie je echter dat de aardappelen door alle gestegen kosten voor sommige bestemmingen, met name de Afrikaanse landen, te hoog worden. Gelukkig is er ook wel klandizie uit Oost-Europa en die landen zijn nog iets meer bereid om de huidige prijzen te betalen, wat de gelegenheid geeft om de export wat breder te trekken. En de export is toch de trekker geweest achter de huidige markt. De industrie zit heel sterk op de gecontracteerde aardappelen en koopt nauwelijks vrije aardappelen bij."

"Mijn mening is dat de aardappelprijs niet te hoog is, maar de bijkomende kosten maken het voor de consument elders in de wereld wel een duur product. Let wel, wij besteden zo'n 10-15% van ons besteedbaar inkomen aan voedsel, maar er zijn gebieden dat dit aandeel oploopt naar 80-85%. Ook zij hebben met de stijgende kosten te maken en dat maakt het op dit moment lastig om volle bak te exporteren."

"Verder moeten we niet vergeten dat alle producten te maken hebben met fors gestegen 'bijkomende' kosten, maar in dit geval is de aardappel rijk aan een hoge voedingswaarde en verhoudingsgewijs niet te duur als we het vergelijken met bijvoorbeeld vlees, vis, groenten etc. etc. Bovendien is het een uitdaging om uit die gebieden het geld deze kant op te krijgen, wat de volumes momenteel enorm remt."

"Begrijpelijkerwijs willen de telers die hun aardappelen achter de planken hebben een hogere prijs met alle droog- en bewaarkosten die momenteel worden gemaakt, maar of die kosten ook echt betaald gaan worden is vraag twee. Ik wil de markt zeker niet naar beneden praten, maar de huidige kosten maken het wel enorm lastig om het prijsniveau waar we vandaag op zitten te continueren", besluit Kleinjan.

Voor meer informatie:
Kleinjan's aardappelhandel
Zuidoordseweg 6
3267 LW Goudswaard
Tel.: +31 (0)186 692900
adrie@kleinjansaardappelhandel.nl
www.kleinjansaardappelhandel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven