De aardappeloogst in Niederösterreich vorderde in de afgelopen dagen weliswaar lokaal verschillend, maar inmiddels is echter een groot deel van de akkers gerooid en de oogst in het Weinviertel zou tegen het weekend grotendeels afgesloten moeten zijn. De leveringshoeveelheden en voorraden bij de handelaren zijn lager dan in voorgaande jaren. Als reden hiervoor werd aan de ene kant de zwakkere oogst als gevolg van het weer genoemd, aan de andere kant hebben telers vanwege de verwachte positieve prijsontwikkeling waarschijnlijk zelf grotere partijen in bewaring gelegd. Bij de verkoop van de eigen voorraden moet men in de komende maanden rekening houden met de continue beschikbaarheid van Oostenrijkse goederen. Wat de afzet betreft verloopt de binnenlandse handel momenteel rustig na afsluiting van de acties met grootverpakkingen. 

De prijzen blijven deze week ongewijzigd, in de komende weken wordt er echter een stijgende trend verwacht. Aan het begin van de week werd er in Niederösterreich meestal 25 euro per 100 kg betaald. Voor draadwormvrije premiumaardappelen met het AMA-keurmerk kunnen prijzen van maximaal 28 euro per 100 kg behaald worden. In Oberösterreich liggen de prijzen op 27 euro per 100 kg.

Uienoogst loopt ten einde
De uienoogst in Niederösterreich is nog steeds bezig, maar loopt inmiddels ten einde. Een hoge verkoopbereidheid zorgt voor een goede bevoorrading van de handelaren. Na afsluiting van de acties om consumenten voorraden in te laten slaan, is de afzet in het binnenland momenteel weer rustiger. In de export wordt er gesproken van een toegenomen export naar Oost-Europa en een afgenomen export naar Zuid-Europa. Het prijsniveau blijft ongewijzigd. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kratje, werd aan het begin van de week meestal 30 tot 35 euro per 100 kg betaald, afhankelijk van de grootte en kwaliteit.

Wortelmarkt blijft rustig
Er is in Niederösterreich geen verandering gekomen in het rustige verloop van de wortelafzet. De oogst is in overeenstemming met de binnenlandse vraag en de beperkte exportactiviteit. Ondanks stijgende teeltkosten zijn de telersprijzen momenteel nog niet veranderd. Voor wortelen in zakken van 5 kg ligt de prijs, afhankelijk van de kwaliteit, meestal op 50 tot 55 euro per 100 kg.

Bron: LKÖ