Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guido Aaldering, Aaldering Bio-UI:

"We zijn geen agressieve marktpartij, maar bouwen veel liever een relatie op"

Tholen - Een bio-pionier kun je Guido Aaldering gerust noemen. In 1993 begon hij met het telen van biologische akkerbouwproducten en het verpakken van biologische uien. Aaldering is in 2005 gestopt met telen om zich volledig toe te leggen op het verpakken van bio-uien. "Toen werd gedacht dat het marktaandeel in 1995 5%, in 2000 10%, in 2015 15% en in 2020 uit 20% bio zou zijn. Dat is niet helemaal werkelijkheid geworden", aldus Guido.

In 2010 nam hij een nieuw sorteer- en pakstation in Biddinghuizen in gebruik. De verpakker maakte in de loop der jaren pieken en dalen mee. "Momenteel vind ik het extreem rustig. De inflatie is in zijn algemeenheid niet goed voor de afzet van biologische producten en ik merk nu ook dat bijvoorbeeld de Duitse verpakkers erg voorzichtig zijn om zich vast te leggen. Uiteindelijk verwacht ik wel dat de bio-uien in het voorjaar hun weg zullen vinden - we kunnen zeker tot juni goed onze uien goed bewaren - maar voor welke prijs is nog even de vraag. En vorig jaar was het ook al geen jubeljaar voor de bio-uien. De verwachtingen waren torenhoog door een lagere oogst, maar die kwamen uiteindelijk niet helemaal uit."

Overigens is het prijsvechten niet aan Aaldering besteed. "Inmiddels hebben wij ons plekje in de markt wel gevonden. Van origine zijn we een dienstverlenend bedrijf. Wij varen onze eigen koers en zijn zeker geen agressieve marktpartij. Veel liever bouw ik een relatie op. We hebben een vaste groep met biologische telers waarmee we samenwerken en werken ook goed samen met enkele collega-handelsbedrijven. Zo verzorgen wij voor een aantal im- en exportbedrijven de op- en overslag. In het zomerseizoen werken we met Egyptische uien en zo gaan er heel het jaar bij ons bio-uien over de band."

"Door de torenhoge kosten voor onder meer arbeid en energie is de animo om over te schakelen op biologische uienteelt een stuk getemperd," merkt Guido. Dat geldt volgens hem nog in meerdere mate voor de biologische sjalottenteelt. "Dat is een ontzettend dure teelt. Ik zou geen enkele teler aanraden om een paar hectare bio-sjalotten neer te zetten voor de vrije markt."

Het is voor Aaldering Bio-ui een bewuste keuze om alleen biologisch geteelde uien te verwerken. Vermenging met gangbaar geteelde uien is hiermee uitgesloten, alsook het gevaar op residuen van gewasbeschermingsmiddelen. "Bovendien staat biologisch voor mij voor het op een verantwoorde wijze omgaan met mens, product en milieu", benadrukt Guido. "Dit jaar is de kwaliteit van de bio-uien erg verschillend. Er zijn goede, maar ook veel slechte partijen. Fusarium is een grote uitdaging voor de biologische uienteelt. Nu weten wij gelukkig ook goed onze weg richting de industrie met kwalitatief mindere partijen."


Medewerkers Aaldering Bio-UI

Gevraagd naar zijn onderscheidend vermogen, antwoordt Guido: "Weet je, wij zijn niet zo van de grote praatjes, maar houden het liever eerlijk en realistisch. We hebben een goed en hecht team van zeven vaste mensen die allemaal hart voor bio-uien hebben. We proberen voor iedereen ons beste beentje voor te zetten. We zijn geen groot bedrijf, maar hebben onze certificeringen goed op orde en hebben dankzij ons netwerk altijd bio-uien in de aanbieding!"

Voor meer informatie:
Aaldering Bio-UI
Wentelploeg 2
8256 SN Biddinghuizen
+31(0)6 53398164
info@bio-ui.nl
www.bio-ui.nl