Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeeland: Moeilijk teeltseizoen leidt tot hoge uienprijzen

Nieuw-Zeelandse uien zijn momenteel duurder dan normaal als gevolg van een moeilijk teeltseizoen en de gestegen prijs van zaken als meststoffen en diesel. Een handelaar zegt dat gele uien 200 procent duurder zijn geworden. En de rode ui is zelfs nog duurder geworden.

Uit cijfers van Stats NZ bleek gisteren dat de prijzen van groenten en fruit met 17 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd; de stijging van de voedselprijzen is de hoogste in bijna anderhalf decennium.

James Kuperus, directeur van Onions New Zealand, vertelde Checkpoint dat een moeilijk teeltseizoen heeft bijgedragen tot de hoge prijs van uien. "Het was erg droog afgelopen december en januari, dat heeft geleid tot een lagere opbrengst."

"Door de lagere opbrengst kosten uien ongeveer 72 dollarcent per kilo meer dan vorig jaar rond deze tijd," aldus Kuperus. "Ook andere kosten zijn gestegen en een deel daarvan is doorberekend."

"De prijzen van kunstmest zijn gestegen van ongeveer 900 dollar per ton naar 2000 dollar, dus dat is een verdubbeling; de prijs van landbouwchemicaliƫn is gestegen, diesel is in drie jaar tijd gestegen van 80 cent per liter naar ongeveer 2 dollar per liter - dus deze toegenomen inputs zijn dubbel, soms bijna driedubbel."

[1 Nieuw-Zeelandse dollar = ā‚¬ 0,59]

Bron: RNZ

Publicatiedatum: