Prijs Argentijnse uien gehalveerd door overaanbod

De uienvoorraad in de Argentijnse provincie Cuyo is de afgelopen maand toegenomen. Telers hebben het over goede opbrengsten per hectare, uitstekende kwaliteit van de bollen en een vlotte aanvoer naar de distributiecentra. Maar door het grote aanbod is de telersprijs wel gehalveerd ten opzichte van 8 oktober 2022.

Een teler die meer dan 50 hectare bezit, vertelde aan de plaatselijke krant Suplemento Verde dat de telersprijs ongeveer € 1,44 per zak van 23 kilo bedraagt in de provincie San Juan. "Er zijn veel uien in korte tijd geoogst en ook vanuit de provincie Mendoza komt er veel product op de markt. Ondertussen blijven ook Salta en Santiago nog aanwezig met aanvoer."

Een maand geleden werd nog tussen de € 2,40 en € 2,69 betaald, en op 9 november varieerde de telersprijs tussen € 1,34 en € 1,44. Toch zijn de telers tevreden met dit prijsniveau, want ze hebben verschillende seizoenen gekend met prijzen van € 0,24, € 0,28 en
€ 0,38 per zak.

Goede prijzen na 2021
Volgens landbouwkundige Eve Iñiguez van het Nationale Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA) in de provincie Santiago del Estero worden de vroege rassen normaal gesproken geoogst van augustus tot en met november. In 2021 oogstten de telers hun percelen niet gezien de prijsdaling en de droogte, of ze schonken hun uien aan goede doelen. Maar dit jaar werden de uien in de tweede helft van augustus – soms zelfs niet volledig rijpe uien – naar Buenos Aires en andere grote markten gezonden tegen ongelooflijke prijzen van € 3,17 per zak. 

In september verscheen Salta op de markt, dat een provinciaal steunprogramma voor telers heeft met hulp van professionals en subsidies voor grondstoffen. De prijs bedroeg er ongeveer € 4,80 per zak. Brazilië stuurde ook uien naar Argentinië met prijzen tot € 5,29-5,77 voor het product van topkwaliteit.

In Santiago bedroeg de telersprijs tussen € 1,92 en € 2,40, een mooie prijs in vergelijking met voorgaande jaren.

Bron: diariodecuyo.com.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven