Zachte temperaturen in de oogstperiode. Niet de meest ideale omstandigheden voor het inschuren van aardappelen en uien. Om de kwaliteit gedurende de bewaarperiode te behouden zijn goede bewaaroplossingen essentieel. En deze systemen worden steeds slimmer.
Bij Omnivent wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van de besturingssystemen voor het drogen en bewaren. Het bedrijf ontwikkelt en levert wereldwijd bewaaroplossingen en is vooral groot in de aardappel- en uiensector. “Wij hebben alle benodigde technieken voor ventileren, (condens)drogen, koelen en klimaatregeling in huis om aan de bewaarbehoefte van de klant te voldoen. Als een producent lang wil bewaren, is ons uitgangspunt om dit zo efficiënt mogelijk te doen,” aldus Cor van Maanen van Omnivent in de Interpom-editie van Vakblad Primeur. “Er gebeurt momenteel veel in de ontwikkeling van de OmniCuro V5 met de benodigde software.”
Omnivent merkt een toenemende behoefte aan duurzame en slimme bewaarsystemen. “Producenten hebben jaarlijks te maken met een drietal factoren: kwaliteit van het te oogsten product, weersomstandigheden en de lengte van bewaren. Deze drie onder controle houden kan best lastig zijn. Dit seizoen bijvoorbeeld was het droog. De kwaliteit die van het land komt is goed, maar het is nog te warm. Aardappelen moeten voor het goede bij een temperatuur van 7°C bewaard worden. Wil je het product kiemvrij houden staan producenten direct voor de keuze: meer kiemremmers toevoegen of het klimaat overnemen.”
Inkoelen steeds uitdagender
“Er heerst grote onzekerheid onder de telers,” vult Dries Claes hem aan. Hij is salesmanager voor Omnivent in België en Frankrijk en krijgt op het moment van schrijven – eind oktober - dagelijks vragen van klanten hoe om te gaan met de hoge temperaturen en kiemlust. Daarbij komen vanzelfsprekend de zorgen om de hoge stroomkosten en eventueel gas voor de verwarming. Juist deze beginfase van het bewaarproces is zo belangrijk voor rest van de bewaarperiode. In België en Frankrijk zien we dat producenten hun product zo veel mogelijk afland proberen te verkopen nu de prijzen behoorlijk goed zijn.”
Cor vertelt dat het proces van inkoelen vanwege het klimaat inderdaad steeds uitdagender wordt. “Het is niet alleen de temperatuur, maar ook de gevolgen daarvan. Onze bewaarcomputer OmniCuro maakt bewaren makkelijker. Inmiddels is de nieuwste versie OmniCuro V5 beschikbaar. Gebruikers zien in één oogopslag wat er gebeurt in de cel. Dat is te danken aan de sensoren in de bewaring voor het meten van de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2. Het levert veel extra en nieuwe kennis op. De mate van de hoeveelheid CO2 in een bewaring is bij fritesaardappelen bijvoorbeeld bepalend voor de bakkwaliteit. Hoe hoger de CO2, hoe meer kans op afwijking in bakkleur. Kenmerkend aan het EMS (Energie Management System) is de flexibiliteit van de besturing. Het is een zelfcorrigerend besturingssysteem, dat zelf meedenkt en waarschuwt. De computer instrueert de gebruiker in plaats van andersom.”
Beschikbare energie optimaal benutten
In combinatie met de OmniCuro V5 introduceert Omnivent het Energie Management Systeem (EMS). Dit systeem meet wanneer en hoeveel stroom er beschikbaar is en bepaalt waarvoor de energie op dat moment het best gebruikt kan worden. “Veel bedrijven hebben inmiddels zonnepanelen op hun dak liggen of een windmolen staan. De tijd van goedkope stroom gebruiken in de nacht is voorbij. Tegenwoordig kun je beter overdag koelen en condenseren om zo de eigen opgewekte stroom optimaal te absorberen,” aldus Cor. “Uniek aan ons EMS is dat het prioriteiten kan geven. Het systeem meet hoeveel energie er beschikbaar is, weet hoeveel energie er per cel nodig is en bepaalt vervolgens waarvoor de energie op dat moment het best gebruikt kan worden volgens deze door jou ingestelde prioriteiten.”
Vanwege de koppeling met de OmniCuro V5 weet het EMS precies op welk niveau de cellen zitten. Op basis daarvan - en de hoeveelheid energie die op dat moment beschikbaar is - maakt het systeem keuzes. Bijvoorbeeld om een cel langzaam te gaan koelen en zo meer energie te hebben voor een andere cel. “Pootgoedtelers hebben het product nu prima onder controle. Dan kan het ook zo zijn dat de energie tijdelijk voor de verwerkingslijnen wordt gebruikt,” noemt Dries als voorbeeld. “Door efficiënter gebruik te gaan maken van de energie die voorradig is, kunnen gebruikers de grens wat meer opzoeken van de beschikbare energie.”
Denken in oplossingen
De salesmanagers zien een toenemende vraag naar het systeem, mede dankzij de energiecrisis. “Producenten willen nog duurzamer en slimmer bewaren en koelen. Als Omnivent zijn we vanzelfsprekend trots dat we met onze technieken producten onder alle omstandigheden goed kunnen bewaren, maar de huidige energieprijzen maken het hen niet gemakkelijk. Aan de andere kant blijkt ook juist nu weer hoe sterk West-Europese producenten zijn. Samen met onze klanten vooruit blijven kijken en denken in oplossingen, dát is onze gezamenlijke kracht.” (CH)
[email protected]
[email protected]
Primeur helemaal lezen? Neem nu voor 75 euro een jaarabonnement
Tijdens de Interpom bieden Cor en Dries bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met energiebesparende bewaartechniek. Zo is er een interactieve demo beschikbaar van de OmniCuro V5 met EMS. Ook kunnen bezoekers vragen stellen over het besparen van energie bij hun bewaren. Omnivent is aanwezig op stand nummer 613.